Hoppa till innehåll

Välfärden är hotad – apoteken blir fler och har mer öppet

s om apotekDagens Eko presenterade i dag en uppskattning om att det kommer att öppnas 700 nya apotek i Sverige. Enligt de rödgröna är detta, som är en konsekvens av att apoteksmonopolet är avvecklat, ett grundskott mot den svenska välfärden som enligt dem uppenbarligen byggde på att apotek var stängda efter klockan 18 00, att huvudvärkstabletter och liknande inte kunde säljas någon annanstans samt många skulle ha det långt till sina apotek. (bilden från socialdemokraternas kampanj mot avregleringen)

Redan har de första skadorna efter avmonopoliseringen inträffat. Det går numera att köpa receptfria läkemedel av olika slag när de behövs, till exempel på kvällsöppna bensinstationer. Apotek med mer flexibla öppettider har redan börjat dyka upp och skaka om vårt samhälle. När det nu kommer ännu fler apotek som gör det lättare för människor att köpa läkemedel och medicin blir det svårt att överblicka konsekvenserna. Men en konsekvens kanske är den mest uppenbara: nämligen att utvecklingen visar hur hopplös gammaldags och politikcentrerade de rödgröna är som tvunget måste ha politisk kontroll över apoteken för att känna att man styr samhället.

Vi får se om de går till val på att stänga apoteken. Gör de inte det avslöjar de bara att det var en gammal strävan och tro att man genom att kontrollera människors vardag gör livet bättre.