Slutreplik: Tydligt att V inte gjort upp med sin historia

Publicerat av Staben den

När man läser Håkan Svenneling och Hanna Gunnarssons (V) replik till mig om svensk säkerhetspolitik slås man av att Vänsterpartiets uppgörelse med sin historia är ett arbete som aldrig tar slut.

Sedan 2000-talets början har Ryssland genomfört en omfattande och aggressiv upprustning. Samtidigt har samtliga länder i och utanför EU och Nato genomfört en omfattande nedrustning. Denna utveckling skyller vänsterpartisterna på Natos ”upprustning”.

Efter att ha invaderat Ukraina 2014, annekterat Krim och fortsatt det konventionella kriget i landets östra delar genomförde Ryssland för bara en månad sedan en historiskt unik styrkeuppbyggnad av konventionella förband. Den innefattade 100 000 soldater och över 1 000 stridsvagnar, långt mer än försvarsmakterna i norra Europas länder kan mönstra. Syftet var att hota, skrämma och destabilisera.

Detta skyller Vänsterpartiet på Natos upprustning, men förmår inte att redovisa vari den består.

Nato är en försvarsallians. Det ser Ryssland som ett hot mot sin offensiva maktpolitik. Därför hävdar Moskva att Nato ”utvidgar sitt territorium” när demokratiska länder genom egna beslut ansluter sig till den gemensamma säkerheten.

Det har Moskva aldrig gillat. Inte för att det är ett hot mot Ryssland. Men Nato är ett hinder för Moskva att angripa andra. Vänsterpartiet väljer det ryska språkbruket att beskriva fria nationers frivilliga inträde i Nato med att Nato har ”utvidgat sitt territorium”.

Estland är med i Nato. Det ogillar Ryssland. Ukraina är inte med i Nato. Ryssland vill ha det så.

Det skamliga är att så vill också Vänsterpartiet ha det. De vill till och med upplösa Nato så att Ryssland får fritt spelrum. Är det någon som tror att Estland, Lettland eller Litauen skulle bli tryggare då? Att stabiliteten i Östersjöregionen skulle bli större? Det är inte bara historien Vänsterpartiet behöver göra upp med, utan även den politiska genetiken.


0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.