Hoppa till innehåll

Rysslands kampanj mot Europas 5G – om hur media dras in i kriget i den grå zonen

Utvecklingen av den femte generationens telenät har konsekvenser och fördelar som sträcker sig långt bortom det vi normalt förknippat med telefoni. Med 5G läggs grunden för en ny industriell revolution, smarta städer, självstyrande bilar, avancerade tillverkningsprocesser, smarta elnät och i grunden en av de viktigaste förutsättningarna för AI.

Om den tredje generationen mobiltelefoni kom att innebära en digitalisering av teletjänster, den fjärde generationen en utveckling av helt nya tjänster kan man säga att den femte generationen motsvarar det kliv som elektrifieringen en gång innebar för moderna samhällen. Det är egentligen en normalisering av alltings internet med konsekvenser för industri, handel, sjukvård och vardagsliv som vi ännu bara ser de första stegen av. Förmågan att snabbt utveckla 5G kommer ha en direkt konsekvens för svensk och europeisk konkurrenskraft.

Ryssland har under ett antal år medvetet investerat i desinformation för att skapa rädsla för 5G, på motsvarande som propaganda bedrivs mot vaccinering, och har använt sina egna media för att sätta denna agenda samtidigt som man understödjer olika grupper och aktörer i Europa.

När den obskyra internetadressen Stralskyddstiftelsen.se, ett påhitt utan någon förankring i det offentliga Sverige eller någon del av det svenska vetenskapssamhället, i dag tilläts annonsera i Svenska Dagbladet var det ett uttryck för en krigföring mot det svenska samhället och Europa som präglar rysk strategi.

Sveriges Television har tidigare uppmärksammat hur några udda forskare har gjort sig till en del i den ryska kampanjen

Även New York Timeshar skrivit om detta

Finska YLE har uppmärksammat hur ryska medier sprider desinformation och skräckpropaganda

Ny Teknik noterade hur Anders Ygeman blev utsatt för ryska angrepp när han noterade den ryska propagandan.

Sveriges Television beskrev hur den ryska ambassaden, i motsvarande tongångar som den kinesiska brukar använda, hånade Ygeman när han beskrev den ryska trollattacken

Så varför tog Svenska Dagbladet in en propagandaannons som är ett led i rysk desinformation? Såvitt jag förstår har ledningen för SvD bett om ursäkt för att det skett. Men saken är att svenska företag måste inse att vi i dag har en krigföring riktad mot Sverige och mot Europa som bland annat handlar om desinformation, destabilisering, propaganda, penningtvätt, cyberkrigföring, hackning, korruption och hot.

Seriösa företag av alla slag, inte minst medieföretag, måste både inse detta och skydda sig mot denna krigföring, aldrig göra sig till en plattform för den. Det är bra att Svenska Dagbladet nu inser detta. Det vore bra om andra tidningar också klargjorde detta. Det är till exempel inte seriöst att ta in totalitära diktaturens propaganda som annons i fria media.