Hoppa till innehåll

Nyhetsbrevet: Frihetens värden v. 16

Kära läsare,

Under veckan som gick beslutade sig tyska CDU och CSU för Armin Laschet som sin kanslerkandidat efter några veckors diskussion och sannolikt diverse konflikter. Beslutet kom sent på måndagskvällen, efter några veckors allt intensivare diskussioner och dagen efter att De gröna fört fram sin kanslerkandidat – Annalena Baerbock. Det är första gången De gröna har gått fram med en kanslerkandidat. 

Det i sig säger något om en ny politisk situation i Tyskland som under hela efterkrigstiden styrts av antingen socialdemokrater eller CDU/CSU. Nu är det De gröna som intar Socialdemokraternas plats som ett av de två stora partierna. Det beror dels på en långvarig försvagning av Socialdemokraterna – liksom i så många andra europeiska länder – dels på grund av en modernisering av De gröna som i Tyskland är ett radikalt annorlunda parti än sina namnar i Sverige. Fast förankrade i marknadsekonomi, djupt förankrade i Europeiska unionen och tydliga med det transatlantiska samarbetets betydelse. När det gäller både Ryssland och Kina är de Gröna mer center-right i en politisk bemärkelse än CDU som har en betydande vilja till försonlighet till Ryssland, oavsett hur Putinregimen far fram. 

Det var märkbart många inom CDU bland medlemmar och väljare som ansåg att Markus Söder var valbar men partistrukturen ville till slut ha Laschet och så blev det. Han är mer av en mittenpolitiker, som Merkel utan en tydlig reformagenda men har till skillnad från Merkel inte förmågan att samla. Det kan bli en svår tid för CDU även om det är sannolikt att man återhämtar sig något från den senaste tidens opinionsmätningar och blir det största partiet om än med liten marginal till De gröna. 

I det landskap som kommer avteckna sig efter valet den 26 september kommer sannolikt NordStream II hänga löst, om De gröna får ett växande stöd motsvarande det som nu syns i opinionsmätningarna. Det är ett exempel på hur det tyska valet avgör inte bara Europas största nations politiska utveckling, utan också påverkar europeisk politik. 

I Sverige fortsätter symbolpolitiken på bekostnad av klimatet. 

I strid med riksdagens majoritet valde regeringen att föreslå nedläggning av Bromma flygplats mot bakgrund av det senaste årets vikande resande, en bakgrund som är undermålig med tanke på att pandemin inte är en rimlig tid att bedöma någon flygplats framtida förutsättningar på. De rödgröna är som vi sett bättre på förtida avveckling av det som fungerar än förtida åtgärder mot det som inte fungerar. 

Det innebär i det här fallet att man försvårar utvecklingen av ett regionalflyg som skulle kunna gå i täten för eldrivna flyg, men också att man försvårar för hela Sverige att leva. Det underlättar inte för Sverige att vara ett ledande land i världen när det gäller klimatfrågan. Den löser man nämligen inte genom att lägga ner flygplatser utan genom att utveckla klimatsmarta flyg, låta svensk industri omvandlas till klimatsmart ledare i världen med hjälp av god tillgång till fossilfri el – som de rödgröna avvecklar – och en infrastruktur som gör att Sverige blir attraktivt för framtidens investeringar och industriell utveckling. 

Oförmågan att genomföra åtgärder i tid mot det som inte fungerar gäller i hög grad åtgärder mot kvinnovåldet som är en lång historia av passivitet och felvänd politik, där man när det gäller kvinnovåld liksom annat våld och annan kriminalitet präglats av mer förståelse för brottslingar än deras offer. Först när indignationen över passiviteten stiger på grund av ökande antal offer kommer åtgärder, förhoppningsvis. Passivitet och låt-gå mentalitet inför brottslighet drabbar alla, män och kvinnor, och innebär ett ökat utrymme för dem som ägnar sig åt kvinnovåld i alla dess olika former. 

Under fredagen livesände Frivärld ett nytt avsnitt av FreeWorld Connect. Samtalets tema var Rysslands allt mer aggressiva förhållande gentemot väst – upprustningen vid Ukrainas gräns, avslöjandet av GRU:s inblandning vid bombdådet 2014 i ett vapenförråd i Tjeckien, samt de nya bevisen kring Kremls påverkansoperationer under USA-valet 2016. Samtidigt hårdnar Putins grepp om den egna befolkningen och frågan är nu vad framtiden har att erbjuda.

Deltagarna var följande: Anders Åslund, senior fellow på Atlantic Council, Carolina Vendil Pallin, analytiker på FOI,  Kurt Volker, amerikansk diplomat, tidigare USA:s Nato-ambassadör samt USA:s speciella sändebud till Ukraina 2017-2019, Jakub Kalensky, senior fellow på Atlantic Council samt Katarina Tracz och undertecknad. 

Hela avsnittet kan ses i efterhand här.

Under veckan som har gått har Sverige ökat sitt motstånd mot den sociala pelarens konsekvenser. De nu liggande förslagen om arbetsmarknadspolitik innebär lagstiftning som innehåller minimilöner, något som strider mot den svenska modellen och som nu har uppväckt hela riksdagens motstånd samt LO som med ilska vill bekämpa en politik som initierades av Stefan Löfven och applåderades av Marita Ulvskog när Europaparlamentet röstade för att det skulle bli en EU-angelägenhet samtidigt som hon och andra socialdemokrater attackerade oss som ville inte bara värna den svenska modellen utan även hålla EU utanför något som bäst sköts på nationell nivå. Kan inte låta bli att länka till en artikel jag skrivit i Svenska Dagbladet om detta.

Det finns ett inslag av ”vad var det vi sa” i det vi nu säger, men sanningen är att Socialdemokraterna på grund av okunskap och populism skadade svenska intressen genom att bli pådrivande för en politik som går emot just svenska intressen.

I övrigt har Sveriges justitieminister Morgan Johansson sagt att han vill förbjuda förnekelse av Förintelsen, i föreställningen att man därmed bekämpar antisemitismen. Det är fel sätt att använda Sveriges grundlagar på, då de inte är en plattform för politiska utspel. De är till för att garantera de rättigheter som medborgarna alltid ska ha gentemot den offentliga makten. Inte till att den offentliga makten ska bestämma vad som får sägas. Om detta skriver jag i Sydöstran.

Låt mig nästa vecka återkomma till några frågor om EU och den värld vi lever i. Den här gången kan vi för en gångs skull vara korta. Ha en trevlig helg!

Gunnar