Myterna om fastighetsskatten

Publicerat av Gunnar Hökmark den

Skattepolitisk debatt hamnar ofta i vad som motsvarar längtan efter Den heliga graalen. Ständigt tror sig skattehöjare hitta en ny källa för skatt som ingen har upptäckt, som tillför helt nya pengar och som inte märks någonstans. Men det är just en dröm. Därför att det finns inga oupptäckta skatter, inga nya skattebaser och heller inga oupptäckta skattekällor som tillför nya pengar som inte märks när de beskattas. 

Det beror på en mycket enkel sak. Det är alltid skattebetalarna som betalar skatterna. Det hör man på namnet. Det är inte elen som betalar skatten på el utan en skattebetalare. Det är inte bilen som betalar bilskatten utan en skattebetalare. Och så vidare. De olika skatterna är bara olika sätt att driva in skatt från skattebetalarna. 

Har man en hög skatt på arbete så får vi alla betala det dels genom den skatt som vi själva betalar på inkomsten och dels genom att de arbeten vi utför blir dyrare på motsvarande sätt. Höga skatter tvingar fram högre löner som i sin tur leder till högre skatter och högre kostnader när vi handla. Bensinskatten drabbar inte bara de som kör bil utan alla dem som betalar för det som körs med bil. Resor och transporter blir dyrare. Oavsett vem som drabbas eller vad som påverkas är det alltid skattebetalare som betalar skatterna. Fastighetsskatten drabbar inte fastigheten i sig, utan dem som bor i fastigheter– det vill säga alla. 

De ekonomer som ser det teknokratiska perspektivet som det mest intellektuella älskar att framhäva hur självklar fastighetsskatten är. Den ingår i det som teknokratiska ekonomer cyniskt kallar de tre f:en. Föda, fattiga och fastigheter som anses utgöra de fasta skattebaserna     .

Tanken är att mat alltid måste handlas ungefär där man befinner sig. Däremot kan en bil handlas dit man beger sig, kläder införskaffas på en shoppingresa där momsen och andra skatter är låga och de riktigt rika alltid kan flytta på sig och leva någon annanstans än där vi som är beroende av ett arbete behöver vara. Företag eller kapital tvingas i praktiken flytta dit skatterna ger dem konkurrenskraft, säger den cyniske och förment klartänkte analytikern. Då är fastighetsskatten en stabil bas till skillnad från andra, flyktiga skattebaser, menar teorin. Som alltid ligger det alltid något i något. Men som alltid är det inte så mycket som de som drar stora slutsatser av den hävdar. 

För det första utvecklas kraftiga skattebaser inte av sig själva, utan där det finns tillväxt, investeringar och jobb. Där allt detta finns växer det fram fler investeringar, jobb och tillväxt. Om vi tar våra storstadsområden så präglas de av en hög rörlighet och många människor som flyttat dit. En del har gjort det för att det har varit lätt att få jobb där, andra för att de får högre lön där och ytterligare andra för att det händer spännande saker där. Men det sker inte om det inte finns en klustereffekt som gör staden, regionen eller landet attraktivt för investeringar och konkurrenskraftigt för företagande och jobb. 

Konkurrenskraften uppstår inte utan att det finns värden som gör att många kan samlas där och skapa den kritiska massa som krävs. Finns det till exempel inga bostäder stiger sannolikt priserna på dem som redan finns. Men någonstans måste tillväxten ta andra vägar. Är det för dyrt att bo där söker sig många istället till andra tillväxtområden där man kan bo bättre, få bättre skolor för sina barn eller bra sjukvård. Finns det inga bostäder flyttar människor någon annanstans. Och flyttar människorna så flyttar värdet på bostäderna och därmed fastighetsskattens bas. Tvärtemot vad teorin säger så är fastighetsskattebasen rörlig, även om husen står kvar. 

För det andra måste skatter vara konkurrenskraftiga på ett jämnt plan. Om man till exempel har mycket höga marginalskatter kommer utländska forskare och entreprenörer söka sig någonstans där det finns bättre villkor att leva under. Om investeringar blir mindre lönsamma på grund av kapitalskatterna måste konkurrenskraften bli desto större på något annat sätt. Om kostnaderna för boende är högt så påverkar det på samma sätt. Då uppstår inte kluster av konkurrenskraft och den samlade skattebasen blir mindre.

Det kan teoretiskt sett kompenseras med lägre löner, men eftersom lönekostnaderna i den moderna ekonomin inte balanserar höga kapitalkostnader annat än i arbetsintensiva verksamheter hjälper det inte så mycket. Å andra sidan innebär höga skatter på arbete att det blir dyrare att bo där. Det blir ett tryck uppåt på löner som gör att tillverkning och allt som inte kräver mycket kapital blir dyrare. 

Har man höga skatter på fastigheter blir det dyrare att bo och svårare att rekrytera. Blir det inte tillväxt i regionen flyttar många människor därifrån, som vi har sett i glesbygden. Att husen då står kvar och inte flyttar så som människorna som bodde i dem är ingen tröst för den som vill beskatta fastigheter eftersom fastighetsskatten då faller. När människor flyttar flyttar också värden på fastigheter     . 

Då kommer vi till det tredje och det som kan anses vara det funktionella när man betraktar skatters konsekvenser. Många skatter har man för att motverka det man beskattar. Tobaksskatten är det mest typiska. Syftet är, i alla fall det uttalade, att rökningen ska minska. På motsvarande sätt sägs det ibland att man ska ha skatt på socker, eller att plastpåseskatter hjälper miljön vilket de inte gör även om försäljningen av plastpåsar minskar, skatt på alkohol har man för att minska alkoholkonsumtionen med mera. 

Det som skattehöjarpolitiker sällan funderar på är konsekvensen av detta – nämligen att skatter i princip alltid krymper den egna basen. Skatt på kapital tenderar att ge mindre kapital och färre investeringar. Skatt på jobb ger mindre jobb. Skatt på boende ger mindre boende. Och så är vi där igen. Skatt på fastigheter är nämligen skatt på boende. 

Det leder normalt till att människor får mindre råd att bo som de vill, eller inte råd alls,  något som knappast kan anses vara ett allmänt socialt mål. Skatt på fastigheter har också, liksom avvecklade avdrag på bostadsräntor, en negativ effekt på bostadsbyggandet, vilket vi verkligen inte behöver eftersom det redan nu har gjorts olönsamt att bygga mer bostäder. Det är därför bostadsbristen ökar. Med färre bostäder blir det inte bara en mindre bas för fastighetsskatt utan en mindre bas för alla andra skatter som bygger på inkomst, företagande eller tillväxt.

Det är lätt att se att vissa skatter skadar mer än andra. Skatt på kapital leder i en global ekonomi till att kapital flyttar utomlands och att jobben i Sverige försvinner medan de växer fram någon annanstans, där människor då bor och konsumerar. Även om husen står kvar flyttar skattebasen     . 

Då kommer vi till det fjärde. En rimlig utgångspunkt för beskattning är att det ska finnas en inkomst att beskatta, utan att man urholkar värdet av det man beskattar. Alltför höga skatter på arbete urholkar värdet på det arbete men beskattar. För höga skatter på kapitalinkomster urholkar värdet på kapital i Sverige. Men om beskattningen är en del av det inkomstflöde som beskattningsbasen skapar kan det i ett tillväxtorienterat kluster som en modern ekonomi bäras utan att det drabbar konkurrenskraften gentemot andra. 

När det gäller fastighetsskatten finns det ingen inkomst eller inkomstflöde att beskatta. Bara för att ett hus står någonstans där huspriser har stigit har inte ägaren större förutsättningar att betala skatt på fastigheten. Kanske i våra storstadsregioner, i universitetsstäder eller andra tillväxtområden, kanske på landet där allt fler vill vara på sommaren. 

Tvärtom finns det ingen alls relation mellan en skatt som stiger med fastighetsvärdet och fastighetsägarens förmåga att betala den. Tvärtom är det ofta så att den som ägt ett hus länge ofta har en fallande inkomst, eller i alla fall en inkomst som inte håller takten med det ökade fastighetspriset. Då kommer skatten på den enskilde att sakna relation till hans eller hennes förmåga att betala skatt. 

Då kommer vi också till det femte. På de platser i Sverige där tillväxten är som starkast stiger efterfrågan på bostäder. Eftersom vi har betydande bostadsbrist stiger värdet snabbt – vi har nämligen en misslyckad bostadsmarknad – vilket innebär att det blir dyrare att bo där. Det motverkar att någon som behövs på ett jobb vill ta det och motverkar tillväxten av skattebasen i övrigt. 

Men det innebär också att fler tvingas betala mer för sina bostäder på grund av att fastighetsmarknaden leder till brist och en efterfrågan som är större än utbudet. En fastighetsskatt leder till att det blir ännu dyrare att bo i bostäder som är dyrare redan från början. Den sjuksköterska eller polis som jobbar i en sådan del av Sverige tvingas därför bo dyrare och betala mer i skatt bara för att man jobbar där. Samma bostad som i Ystad eller i Borås kostar nämligen mer i Göteborg, Malmö och Stockholm. Dessutom blir fastighetsskatten större trots att inkomsten i stort sett är den samma. 

Så fastighetsskatten siktar in sig på en inkomst som inte finns och inte kan hjälpa till att betala den. Den drabbar den som bott i ett hus länge och kan göra det omöjligt att bo kvar. Den kan dessutom, liksom alla andra skatter, leda till en bromsad eller motarbetad tillväxt och mindre skattebas generellt. Den är omoralisk och den teknokratiska vinkeln att hus inte flyttar betyder inget eftersom värdet på hus rör sig dit människor rör sig. 

Fastighetsskatten är omoralisk och irrationell eftersom den inte bygger på någon inkomst men driver fram en sämre boendestandard för den enskilde. Den beskattar människor på inkomster de inte har, den motverkar ett bra boende och den motverkar byggande och därmed tillväxt och jobb. Den ger inte alls en bra skattebas. Den bör inte alls återinföras. 

Kategorier: Blogg

66 kommentarer

kawhi leonard shoes · 11 januari 2022 kl. 2:27

I wanted to develop a simple message to be able to say thanks to you for these fabulous guides you are posting at this site. My time-consuming internet search has now been paid with beneficial facts and strategies to exchange with my friends and family. I would declare that we visitors are very much endowed to exist in a decent community with many marvellous people with valuable solutions. I feel very much happy to have used your entire webpage and look forward to some more amazing minutes reading here. Thank you again for all the details.

kd 12 · 12 januari 2022 kl. 9:06

I have to show my respect for your kind-heartedness giving support to all those that really want assistance with this particular idea. Your very own commitment to passing the solution along came to be amazingly significant and has continuously permitted guys and women much like me to get to their dreams. Your personal helpful information indicates so much to me and still more to my office workers. With thanks; from everyone of us.

air jordan · 12 januari 2022 kl. 9:07

I simply wanted to construct a simple message to appreciate you for all of the fabulous information you are sharing on this website. My time intensive internet research has at the end of the day been honored with awesome suggestions to talk about with my great friends. I would declare that most of us readers are undeniably lucky to live in a decent site with so many special individuals with helpful plans. I feel truly fortunate to have seen your entire webpage and look forward to plenty of more excellent times reading here. Thanks a lot once more for everything.

giannis shoes · 12 januari 2022 kl. 9:12

I as well as my buddies have been taking note of the nice thoughts located on your web site and so the sudden developed a horrible suspicion I had not thanked the site owner for those strategies. Most of the ladies were consequently passionate to see them and have clearly been taking pleasure in them. Thanks for turning out to be very kind as well as for choosing such useful subjects millions of individuals are really desperate to be informed on. My sincere regret for not expressing gratitude to you sooner.

cheap jordans · 13 januari 2022 kl. 19:33

I simply wanted to type a brief message to be able to appreciate you for those splendid solutions you are placing at this site. My extended internet lookup has now been honored with high-quality insight to talk about with my friends. I would repeat that many of us readers actually are undoubtedly blessed to live in a perfect place with many lovely individuals with great points. I feel really grateful to have encountered your web pages and look forward to many more brilliant times reading here. Thanks a lot once more for everything.

kobe byrant shoes · 13 januari 2022 kl. 19:33

Thank you for your whole hard work on this blog. Ellie enjoys doing internet research and it’s simple to grasp why. My partner and i learn all of the dynamic mode you provide important ideas via this website and as well as inspire contribution from website visitors about this concern so my girl is actually understanding a lot of things. Enjoy the remaining portion of the new year. You’re carrying out a tremendous job.

air jordan · 15 januari 2022 kl. 2:16

I needed to write you a tiny remark in order to thank you so much the moment again with the stunning things you have contributed on this website. This is simply wonderfully generous with you to deliver extensively just what a few people could have offered for sale for an e-book to help make some profit for their own end, chiefly seeing that you might well have tried it in case you decided. These principles likewise served like a easy way to realize that some people have the same keenness the same as my personal own to understand a great deal more concerning this issue. I think there are a lot more enjoyable periods in the future for individuals who read carefully your site.

kyrie 6 shoes · 16 januari 2022 kl. 11:52

Thanks so much for giving everyone an extraordinarily remarkable opportunity to read from here. It really is very pleasing and also packed with amusement for me and my office fellow workers to visit your site minimum 3 times in 7 days to study the latest items you have got. And of course, we are usually motivated with all the remarkable tips and hints you give. Selected 3 points in this article are really the simplest I have ever had.

westbrook shoes · 17 januari 2022 kl. 5:22

Thank you for your own efforts on this web site. My mom take interest in making time for internet research and it’s really simple to grasp why. My partner and i learn all of the powerful manner you make very useful tips on your web site and as well welcome contribution from some others on this area plus our princess has always been understanding a great deal. Have fun with the remaining portion of the year. You’re the one conducting a useful job.

yeezy · 17 januari 2022 kl. 5:28

I just wanted to develop a simple remark to be able to express gratitude to you for all the stunning guidelines you are posting on this website. My considerable internet investigation has now been rewarded with wonderful insight to talk about with my classmates and friends. I ’d believe that we site visitors are quite lucky to be in a remarkable network with so many marvellous people with insightful methods. I feel pretty fortunate to have come across the web page and look forward to plenty of more pleasurable minutes reading here. Thanks a lot once again for all the details.

hermes online · 18 januari 2022 kl. 12:20

I would like to show my appreciation for your generosity supporting those individuals that have the need for help on in this area of interest. Your very own dedication to getting the solution all-around ended up being unbelievably informative and have surely allowed people much like me to achieve their dreams. Your amazing warm and helpful help indicates this much a person like me and still more to my fellow workers. Best wishes; from all of us.

lebron 17 · 19 januari 2022 kl. 21:04

I simply had to say thanks once more. I am not sure what I could possibly have carried out without the type of tips and hints revealed by you concerning that area. It was actually an absolute frightening matter in my position, nevertheless being able to view the very professional mode you dealt with the issue forced me to jump over delight. I’m just happier for your support and even hope that you are aware of a powerful job that you’re carrying out training the others through a web site. I know that you have never encountered all of us.

supreme hoodie · 19 januari 2022 kl. 21:04

I simply desired to thank you so much yet again. I’m not certain what I might have made to happen in the absence of these solutions shared by you regarding such a subject. It absolutely was a real depressing situation for me, but discovering a new well-written manner you treated it took me to weep for delight. I’m just thankful for your support and trust you comprehend what a great job you happen to be undertaking teaching most people through the use of your websites. Most probably you have never got to know all of us.

3endurable · 13 januari 2022 kl. 2:35

3abatement

gay chat colorado · 14 januari 2022 kl. 12:58

free gay chat lines los angeles https://bjsgaychatroom.info/

arizona gay speed dating · 15 januari 2022 kl. 22:09

gay dating dallas texas https://speedgaydate.com/

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *