Hoppa till innehåll

Låt världen höra om när de fega misshandlar de modiga

Den ständiga kampen för demokrati handlar i vår tid om slaget mellan de fega och de modiga. De fega som döljer sig bakom poliser, säkerhetstrupper och militär som utkommenderas inte för att försvara landet utan för att försvara makthavarna mot folket och mot demokratin. De modiga som trots de fegas brutala övermakt står upp för vad de vet är rätt och sanning. 

I morgon tisdag har vi på Frivärld besök av Sviatlana Tsikhanouskaya, den belarusiska oppositionsledaren. Hon är i Stockholm för olika besök varav ett är hos Frivärld i samband med vår presentation av vår bok Let the world hear som sänds klockan 16 00. https://www.facebook.com/FreeWorldForum/live_videos?locale=sv_SE

Den handlar om en lång rad vittnesmål från en lång rad av dem som blivit utsatta för Lukashenkos hantlangares brutala våld. Sparkade, misshandlade, torterade, förnedrade och utsatta för sexuella övergrepp. 

Så ser diktaturen ut. I en tid då alltför många hyllar dem som sjungit diktaturers lovsång är det en påminnelse om att de som legitimerar våld mot oliktänkande och demokrater själva har ett personligt ansvar. Vittnesmålen visar vad det handlar om. Det drabbar personer, människor av kött och blod och det beror inte bara på de personer som utför våldet utan än mer dem som beordrar det och på alla dem som blundar för det. 

När vi presenterar boken Let The World Hear är det för att vi alla ska kunna höra från de modiga, för att vi ska inse att deras mod är ett försvar för oss alla. De drar en gräns som som vi alla behöver värna. 

Det är också för att påminna om att det som präglar diktaturens kreatur är just feghet. Det är diktatorernas feghet att gömma sig bakom våldets övermakt. Fegheten i att bakom sköldar och rustningar slå på slå på fredliga demonstranter med knytnävar, batonger, vapen och övermakt. Fegheten i att hota en ensam människa när man har andra kriminella i uniform bakom sig. Fegheten i att trakassera unga kvinnor, gamla pensionärer, studenter och överhuvudtaget fredliga demonstranter. Fegheten inför kraven på demokrati.

Fegheten mot modet. Det vill vi världen ska höra om. Vi är stolta att den belarusiska oppositionsledaren Sviatlana Tsikhanouskaya är med oss när vi presenterar vår skrift Let the World Hear. Hon är nämligen en av de modiga som behöver vårt stöd mot de fega. 

Titta i morgon tisdag klockan 16 00 https://www.facebook.com/FreeWorldForum/live_videos?locale=sv_SE !