Hoppa till innehåll

Land ska med lag byggas, inte med beklaganden eller hån

Land ska med lag byggas. Inte med utrop, fördömanden och beklaganden. Ej heller med eftertänksamma ord om naivitet och om det man borde gjort. Allra minst med hån och förakt mot människors tro och uppfattningar. 

Brottslighet och extremism ska bekämpas med rättsstatens kompromisslösa försvar av den enskildes rätt och vår gemensamma frihet. 

Lagarna. Upprätthållandet av lagarna. Straff mot dem som begår brott. Polisiärt arbete som motverkar brottslighet och attentat och en kompromisslös hållning hos ansvariga myndigheter vad gäller att genomdriva vad som är rätt.

De vidriga extremistdåd som nu främst Frankrike drabbats av har inte handlat om knivattacker, som några medier har skrivit om det till, utan om regelrätta avrättningar och halshuggningar. I Wien såg vi i går ett ytterligare dåd. Vi kan i dag eller i morgon se det i Sverige. Vi har tidigare sett extremismens vidrighet även i i vårt land, inte bara på Drottninggatan i Stockholm utan också i form av ett misslyckat sprängdåd, detta förutom de sprängningar som sker inom ramen för grov kriminalitet och även de utgör hot mot vårt samhälle. 

Vi bekämpar inget av detta genom efterklokhet och fördömanden när tragedin är ett faktum. Vi gör det genom att se hoten komma. Vi gör det heller inte genom att som samhälle göra hånet och föraktet mot andra till vårt gemensamma svar och budskap till alla dem som känner sig hånade men som likväl respekterar våra lagar.

Rätt svar mot extremismens dåd liksom mot dess förberedelser är rättsstatens kompromisslösa hållning. Organisationer som predikar extremism ska motarbetas, inte stödjas. De som uppmanar till brottsliga handlingar ska inte bara fördömas utan förbjudas. Terrororganisationer ska kriminaliseras.De personer som inte har uppehållstillstånd i Sverige ska utvisas. De som begår allvarliga brott ska fängslas, straffas och utvisas. De som kan misstänkas vara länkade med terroristverksamhet eller gängkriminalitet har bör även de utvisas. 

Det finns ingen utan svenskt medborgarskap som har rätt att vara i vårt land utan det är Sverige som genom sina lagar och myndigheter avgör den frågan. De som kommer till vårt land ska självfallet acceptera och respektera de lagar vi har, det är lagar som är ett uttryck för våra värderingar men som är av den arten att vi har definierat dem som lag. 

Det finns de som menar sig vara liberala som hävdar att denna syn på brottslighet är mörk. Det är upp och nervänt. Ska vi värna ljuset i vårt samhälle måste man bekämpa mörkrets krafter. 

Rätt svar mot extremismen är inte att gå extremismens ärenden och vända sig mot alla de grupper av människor som extremister falskeligen hävdar sig vara de sanna företrädarna för. 

Vi har i vårt land liksom i Frankrike och i andra fria länder en rätt att ironisera, håna och även häda. Den konstnär som vill göra detta för att uttrycka något har rätt att göra det. Den tidning som vill avslöja hyckleri eller motsägelser har rätt att karikera. Det gäller kungahuset, flaggan, försvaret statsministern, den svenska kyrkan, den kristna guden liksom den judiska eller den muslimska. Religiös tro är liksom politiska uppfattningar i vårt land inte fredade från kritik, ironi eller hån. Självfallet ska de som nu vill visa sin solidaritet med drabbade offer i andra länder visa vad som är tillåtet i Sverige. Men det är inte så vi bekämpar hatet och extremismen. 

Det faktum att det i Sverige är tillåtet att ironisera, håna och häda innebär inte att man ska ironisera, håna och häda över det som är känsligt för andra. Det är inget självändamål att gentemot troende kristna eller andra troende använda religiösa symboler för att håna eller konfrontera. Framförallt bör det inte vara en gemensam samhällelig norm

Det är vad den extremnationalistiske dansken som ville bränna koraner i Sverige ville göra. Inte uttrycka ett budskap utan just bara håna och visa förakt. Det är vad som kommit att bli ett av Donald Trumps strategier, att håna och visa förakt för andra. Det får man i ett fritt samhälle göra men det är inget som man därför ska göra till samhällets norm. 

Det är inte så vårt samhälle ska bemöta de extremister som halshugger och mördar. De ska helst tas om hand innan, eftersom de ofta redan innan haft utvisningsbesked, saknat uppehållstillstånd, begått brott eller varit misstänkta för terrorverksamhet. 

Vi bör kräva av dem som kommer till vårt land en insikt om att här råder frihet även i dessa delar men det är inte med hån vi som samhälle eller land ska möta dem. Det är extremismen, hatet och brottsligheten vi ska möta och bekämpa. 

Tidningar, konstnärer eller vem som helst har all rätt att göra allt det som är tillåtet i Sverige men det är deras frihet att göra det vi ska värna, inte för den skull göra budskapet till vårt gemensamma. Det är inte muslimer i allmänhet vi nu ska konfrontera utan hatets och våldets extremism. Med de lagar och de instrument som rättsstaten har. Land ska med lag byggas.