I Europaparlamentets industriutskott presenterade Gunnar Hökmark nyligen sina idéer om hur han anser att den framtida Europeiska digitala agendan bör utformas. Några av hans ändringsförslag till denna rapport, som för närvarande behandlas av Europaparlamentet, betonar att:
Europa måste vara världsledande inom Telekom och IT – I en värld där den globala konkurrensen från länder såsom Indien och Kina är stenhård är det oerhört viktigt att Europa tar täten och skapar de förutsättningar som krävs för att tex. morgondagens Google, Microsoft eller Ericsson ska växa fram. EUs medlemsländer har inte råd att fortsätta halka efter på den globala marknaden, utan måste bättre uppmuntra innovationer och forskning inom IT.
Europa måste skapa de bästa förutsättningarna för utvecklandet av nya tjänster – EUs digitala agenda måste sammanlänkas med framväxten av nya e-tjänster såsom e-handel e-health, e-learning och e-banking. Regler som idag bromsar dessa digitala tjänsters utbredning och fria rörlighet inom EU bör ses över, såsom regler för momshandel på nätet. Samtidigt är det viktigt att Europa uppmuntrar investeringar och utbyggnad av höghastighetsbredband som kan hantera den ökade Internettrafik som dagens och morgondagens e-tjänster medför.
Europa måste verka för avreglering och ökad konkurrens – Telekompaketet var ett steg i rätt riktning mot att bryta upp gamla monopol som utnyttjar den dominans som har byggts upp med skattemedel. Europas medborgare är vinnarna när konkurrensen fungerar och därför måste även Europas framtida digitala agenda präglas av detta synsätt.
Europa måste säkerställa att frigjort spektrumutrymme utnyttjas effektivt – Den digitala dividenden, dvs. det spektrumutrymme som blir över när vi övergår till digital-tv, kan användas för tex. bredband i glesbefolkade områden, mobil TV och nya tjänster. EU måste spela en tydlig roll i fördelningen och koordineringen av dessa gränsöverskridande radiovågor. Annars finns en tydlig risk att vissa medlemsländer väljer att gynna nationella intressen, istället för att uppmuntra nya innovativa tjänster som bidrar till ökad tillväxt.
Industriutskottet ska rösta om denna rapport i mars och Europaparlamentets slutliga omröstning äger rum i april. Baserat på bl.a. denna rapport kommer Kommissionen sedan att presentera ett strategidokument som kommer att sätta ramarna för all lagstiftning på det digitala området inom de kommande fem åren.