Gör upp med vår historia – stå upp för frihet i Kuba

Publicerat av Staben den

För trettio år sedan välte de baltiska folken sin diktatur och ockupationsmakt över ända. Den sjungande revolutionen, de fredliga demonstrationerna och de beslutsamma kraven på sanning och rätt övervann diktaturens militärmakt och politiska ledning.

Nu står vi trettio år senare inför en ny tid av frigörelse. Det syns inte bara i Belarus, utan även i det land som länge för svensk socialdemokrati ansågs vara ett progressivt exempel på socialismens befriande kraft. Det var inte bara Olof Palme som tillsammans med Fidel Castro hade hyllat den kubanska revolutionen, utan generationer av politiker som såg Kuba som en socialistisk modell för Latinamerika.

Fidel Castro ansågs, av socialdemokraternas ledande företrädare, vara en ”renässansfurste”. Med omfattande bistånd stödde Sverige den kubanska diktaturen och blundade för förtrycket och de politiska fångarna. Trots att det som med alla socialistiska experiment redan då hade gått som det brukade. Fattigdom, förföljelse, despoti och korruption tillsammans med överfyllda fängelser och tortyr.

Nu klämtar det i frihetens klockor i Kuba. Diktaturens gamla garde rustar för att slå ner alla de unga människor som vill frihet och välstånd. De ropar frihet och ned med diktaturen.

Sverige bör vara ett land som stödjer dessa frihetskämpar. Vi måste se till att de varken står ensamma, göms undan i fängelser eller glöms bort. Vi måste agera mot diktaturens våld och repression. Det är så ett demokratiskt land värnar frihet och demokrati i andra länder. Man reagerar mot diktaturen och för dess förtryckta. Inte tvärtom.

Det är Sveriges historia som gör det särskilt viktigt att vi nu agerar. Sverige bör uttala ett oförbehållsamt stöd till dem som demonstrerar för frihet. Vi bör fördöma våldet och vi bör kräva av regimen att den respekterar mänskliga fri- och rättigheter. Vi bör ställa oss i främsta ledet i kraven på att Kuba måste ha fria och demokratiska val. Sveriges relationer med diktaturen i det förflutna gör att våra ord kommer att väga tungt, samtidigt som vi därmed också kan göra upp med ett skamligt förflutet av beundran för en diktator. Castro var ingen renässansfurste. Han var en diktator och det är hans efterträdare.

Sverige bör nu, tillsammans med de övriga EU-länderna, sända en klar signal om att tiden för demokrati och frihet även har kommit till Kuba. Om diktaturen än en gång slår ner fredliga demonstrationer för frihet måste konsekvenserna bli kännbara för diktaturens ledare, liksom för dess politik. Nu har Sverige en möjlighet att inte bara göra upp med ett dåligt förflutet, utan också att göra skillnad. Gör det, Ann Linde!


256 kommentarer

moncler outlet · 17 januari 2022 kl. 10:37

A lot of thanks for every one of your effort on this web page. My daughter loves setting aside time for investigation and it’s really obvious why. I hear all of the compelling ways you offer valuable things by means of your blog and as well as encourage response from other individuals on this point then our child is in fact learning a lot. Enjoy the rest of the year. You are always doing a stunning job.

golden goose outlet · 17 januari 2022 kl. 10:37

I enjoy you because of your whole hard work on this web site. Betty really loves participating in investigation and it’s simple to grasp why. My partner and i hear all concerning the dynamic way you offer very useful steps via the blog and inspire response from other people about this concern plus our own daughter has always been starting to learn a whole lot. Enjoy the rest of the new year. You’re carrying out a brilliant job.

Wimbep · 17 januari 2022 kl. 21:54

cost of ivermectin lotion

Judybep · 17 januari 2022 kl. 22:27

non generic viagra

Kiabep · 18 januari 2022 kl. 1:35

tadalafil 5mg cost

Markbep · 18 januari 2022 kl. 2:28

voltaren 1 gel coupon

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *