Hoppa till innehåll

En stor dag men med stora utmaningar

Under dagen flygs Trump ut och Joe Biden svärs in som amerikansk president. Efter fyra år med lögner, virrighet och narcissism kommer en normal person med normala medarbetare in i Vita Huset. 

Det är en befrielse i sig och oavsett vilka synpunkter man kan ha på Biden-administrationens politik, den blir i sig inte bättre på grund av företrädarens oförmåga, kan världen nu se fram emot ett USA som tar rollen som ledare för den fria världen, som drar gränser mot despoter och utvecklar vänskapen med demokratier och allierade, som låter vetenskap och förnuft forma politikens utgångspunkter och som respekterar det demokratiska samhällets oberoende institutioner. Det är inte mycket begärt men likväl fullkomligt avgörande. 

Men det löser inte de problem som USA står inför. 

De många som måste få jobb och inkomst, det delade USA där klyftor måste överbryggas och en eftersatt infrastruktur som gör USA till ett förvånansvärt gammalmodigt samhälle där man minst kan ana det. Den ledande spetsförmåga som imponerar på omvärlden är nämligen inte standard överallt i Amerikas Förenta Stater. Våldet och kriminaliteten som under åren med Trump har vuxit, misstron mot polis och andra myndigheter vad gäller lika behandling och den återuppväckta rasism som Trump legitimerade. Klimatfrågan som kräver utveckling ännu mer än mål.

Det är gamla problem men de har genom de senaste åren inte blivit lättare att lösa. Det görs inte genom bidragspolitik även om bidrag behövs, inte genom identitetspolitik just eftersom alla måste få samma rätt och ej heller genom höjda skatter även om underskotten med Trump måste betalas. USA måste växa genom sin dynamiska ekonomi, inte begränsas genom den mängd av förslag som frodas på den demokratiska vänsterkanten. 

Och i världen ser vi behoven av en politik som sätter gränser för diktaturer och despoter, som utvecklar allianser och en handelspolitik som kan förena nationer genom en fungerande internationell rättsordning. Syrien, Iran, Ukraina, Kuba, Taiwan och Mellanöstern i sin helhet. Ryssland och Kina som de stora konfrontatörerna mot fred och internationell rätt. Vikten av att världens fria länder och deras ekonomier kan förenas om de regler som måste gälla globalt. 

Mycket blir bättre med en ny president bara för att han efterträder Trump, mycket kan bli bra eftersom Biden är en erfaren och klok person men mycket kommer att krävas för att rätt politik ska ge en långvarig och stabil utveckling för USA och den fria världen. Idag är en stor dag för den fria världen och för dess demokratier.