Hoppa till innehåll

En amerikansk union som visar att den Europeiska måste stå stark

Det är en sorglig utveckling i de Amerikanska Förenta Staterna. Den sittande presidenten har innan rösterna sluträknats utropat sig till vinnare och samtidigt underkänt rösträkningsförfarandet och hävdat att man försöker stjäla valresultatet från hans väljare. I det ligger inte bara en uppmaning till de egna anhängarna att inte acceptera något annat valresultat än ett med Trump som vinnare utan också en attack mot det demokratiska systemet i USA. 

Den slutliga rösträkningen kommer att hänga på de delstater som lite lättfärdigt kallas rostbältet. Det är en gammal historia från en annan tid. Nu finns här både modernt och gammalt. Det är poströsterna som i dessa delstater kommer spela avgörande roll. Det är bland annat dessa röster som Trump vill underkänna såvitt de inte har inkommit till vallokal för rösträkning innan i natt. 

Oavsett detta är det uppenbart att Trump lyckades vinna fler delstater än som låg i opinionsmätningarna. Det hänger helt säkert samman med att Donald Trump med sin retorik och sin konfrontation mot både andra politiker och mot det demokratiska systemet lyckas uppnå en mobilisering som andra inte har lyckats med. Han har lyckats väcka en sämre sida i det amerikanska samhället och hos enskilda väljare präglad av misstro, inskränkthet, konflikt, rasism och rädsla. Till en del har han gjort detta genom sina ständiga upprepade osanningar, om konspirationer, valfusk, att Demokraterna vill avskaffa stora delar av polisväsendet, socialisera USA och mycket annat elände. Det är i sig grundlöst men bottnar i att det inom Demokraterna finns grupper som har dragits ut åt vänster på samma sätt som Republikanerna dragits ut åt andra extremer, med skillnaden att det senare gäller Trump men det förra inte Biden och partiet i sin helhet. 

Så vad gäller rösträkningen får vi se. Men den osäkerhet som nu finns, både om spelreglerna och respekten för demokratin liksom vad som i slutändan kommer att gälla drabbar USA både som samhälle och som nation i världen. Det är ett försvagat USA och en union med slitningar som vi inte någonsin har sett i den Europeiska Unionen.

I en värld av osäkerhet och instabilitet, från Mellanöstern och Södra Kaukasien till Stilla havet och Sydkinesiska sjön och vidare till vår egen Östersjöregion med Belarus och Ukraina angränsande är det allvarligt, farligt och osäkert. Det ställer krav på Europa och EU och på en politik som är resultatorienterad när det gäller geopolitik i dess vidaste bemärkelse, från ekonomi till gemensam säkerhet. Det vi nu ser i USA är behovet av ett starkt Europa, både för Europas och för den globala ordningens skull.