Det blir inte bättre för att 2020 tar slut. Det kräver att vi ser riskerna

Publicerat av Gunnar Hökmark den

Att världens börser har gått bra det senaste året är inte så underligt. Det uppfyller egentligen bara en mer grundläggande relation mellan efterfrågan och utbud. Mer pengar än någonsin genom rekordstora underskott och extrema penningsmängdsökningar söker sin placering i tider av noll-ränta och brist på lönsamma investeringar. 

Den globala ekonomins fall har inte gett några stora placeringsmöjligheter i reala investeringar samtidigt som konsumtion världen över har präglats av försiktighet och påtvingad återhållsamhet. Så det leder till stigande värden på finansiella tillgångar och fastigheter. Så som vi ser i Sverige och världen över. Konstigare än så är det inte. Konstigt är att inte fler ser detta som en signal om vad som kan hända de kommande åren. 

De stigande tillgångsvärdena beror ju inte på en ökad lönsamhet utan på en slags inflation i värdepapper och fastigheter. Under ytan till den börsuppgång som nu hyllas finns en lång rad föraningar om vad som ligger runt hörnet. Stora offentliga underskott, sannolikt stora kvantiteter non-performing loans, inte minst i södra Europa som redan är plågat av detta, växande statsskulder och alltför höga tillgångsvärden är inte en bra början på det förhoppningsvis glada 20-talet. 

På samma sätt som inom ekonomins värld har vi underliggande strömningar och hot inom geopolitikens och säkerhetspolitikens ramar som riskerar att ge nya och kanske större utslag när det gäller demokratiers stabilitet och fredens förutsättningar. Det vi sett blomma ut 2020 föddes inte då men fick tillfälle att växa fram. Vare sig Syriens inbördeskrig, Irans aggression, Rysslands krigföring och Kinas maktanspråk hör till det år som gått. De hör alla till den tid vi lever i. 

Vi lever nu i dagar av både tillbakablick och framåtblick. De präglas mindre av en vilja att följa de långsiktiga linjer som påverkar oss och mer av en tro på att ett nytt år innebär en ny spelplan. Så är det inte. Spelplanen är densamma. 

Det tycks finnas en enighet om att 2020 var ett unikt dåligt år som bara det gör att 2021 blir bättre. Samtidigt verkar det finnas ett brett samförstånd om att den ekonomiska tillväxten nästa år blir början på en snabb återhämtning. 

Det är lätt att hålla med om att 2020 var ett osedvanligt dåligt år. Men det innebär som sagt inte automatiskt att nästa blir bättre. 

Pandemin tog många liv och satte hela vår sjukvårdsapparat under stor stress, liksom i världen i övrigt. Osäkerheten om Brexitförhandlingarnas utgång var inte minst i Storbritannien ytterligare ett mörkt moln. Det globala fallet i ekonomin drev hundratals miljoner människor tillbaka till fattigdom och än många fler till arbetslöshet. Osäkerheten om det amerikanska presidentvalet, med en därav följande osäkerhet om den internationella världsordningen och geopolitikens förutsättningar gav skäl till stor oro. 

Ovissheten om valresultatet skulle respekteras eller dra in det amerikanska samhället i ett träsk av stämningar och ännu större misstro mot demokratin sände många varningssignaler. Storbritanniens utveckling i en hårt pressad ekonomi, i en politisk miljö som föder konfrontationer och ett nytt utanförskap kommer inte vara helt lätt att hantera. 

Irans allt mer aggressiva hållning mot Israel och mot regionens sunnimuslimska regimer ger än fler orosmoment. Kriget i Syrien. Osäkerheten om den amerikanska närvaron. Våldet mot demonstranterna i Belarus. Kriget i Syrien. Turkiets fortsatta gradvisa utveckling utför. Polens underminerade rättsstat. Ungerns allt mer auktoritära regim. Korrumperade regeringar i Rumänien, som till slut fick avgå, och på Malta. De alltfler signalerna om en klimateffekt som människan inte rår på men likväl måste möta. 

En lång rad av dessa problem, hot och utmaningar stannar inte kvar i det år som var utan rullar vidare in i 2021. 

2020 var ett dåligt år både i det lilla och i det stora perspektivet. Ensamhet och isolering för många. Osäkerhet och oro för alla. Försöken att romantisera digitala möten som om de ersätter den mänskliga samvaron och är vår framtid, som om det inte är mänsklig närkontakt som formar människor, familjer, företag och organisationer. 

De många små inslagen i våra liv som ger glädje som inte längre kunde ske. Och viktigare i stora, en underminerad internationell rättsordning, ett mode för det auktoritära som gett despoter nytt styre. Globalt samarbete som har stympats och tendenser till en världsordning där den starke inte värnar det gemensamma utan det egna intresset. 

Men blir inte 2021 ändå ett bättre år? Sannolikt på ett antal viktiga punkter. Inte minst för att 2020 genom pandemin blev så väldig dåligt. Med vaccineringar sätts en annan agenda mot pandemin, där människan genom egna insatser kan driva den tillbaka. Det kommer att leda till en explosion av framtidstro och händelser som vi alla gått och väntat på. Ekonomin kommer få en rejäl injektion. Men är det säkert att den ekonomiska kartan är så enkel? 

Vad händer med en ekonomi som haft en extrem utveckling av penningmängd och närmast noll i ränta när efterfrågan börjar ta fart och produktionen ligger efter, och sannolikt kommer att vara påverkad under lång tid framöver innan företag och arbetsplatser är tillbaka i full verksamhet. Det finns en beslutsamhet bland centralbanker att hålla räntan nere och tillväxten uppe. Men det är inte en garant mot en växande inflation när efterfrågan tar riktig fart med mer pengar bakom sig än någonsin. 

Aldrig tidigare har vi haft så stora underskott som stimulerar ekonomin, aldrig tidigare så stora återhämtningspaket och aldrig tidigare så mycket pengar. Ekonomerna tvistar om vad detta innebär. En standarduppfattning som vuxit fram är att det inte är några problem med mycket stora offentliga skulder och att ekonomierna till och med tål fortsatta underskott. Men det är beroende av att inflationen är låg så att räntorna kan hållas låga. Om vi får inflationstendenser när det glada 2020-talet börjar kan vi få en snabb tillväxt av inflation. 

Det kan leda till en inflatering av offentliga skulder som många kommer vara glada över men också till stigande räntor som färre kommer glädjas över, inte minst på de nya lån som ska finansiera omsättningen av de gamla och de stora budgetunderskotten. Många hävdar att inflationen är död men det kan man bara göra tills den börjar sparka igen. Faktum är att vi har inflationen här. 

Den snabba tillväxten av finansiella tillgångsvärden är ett uttryck för inflationstendenser; stor penningmängd och få alternativ för reala investeringar samtidigt som konsumtionsefterfrågan är måttlig leder till upptrissade börspriser. Så vad kan en växande inflation leda till? Dels kan den ekonomiska uppgången i sig leda till att fler pengar förs till reala investeringar och kanske lite mindre pengar på jakt efter aktier. Det ger stabilitet och måste stimuleras. 

Men problemen finns där likväl. Fattiga länder, eller rättare länder med instabila offentliga finanser, kan börja känna av svårigheter att finansiera nya lån, så som det var 2008. Det kan leda till social och politisk instabilitet.

I den osäkerhet som fortsatt kommer att prägla 2021 finns det skäl till oro på olika håll. Hur kommer den amerikanska politiken fungera? Kommer Kina använda sin ekonomiska styrka, och sin återhämtning, till växande politiska anspråk på andra och alltmer konfrontation mot dem som kritiserar diktaturen? Kommer det som har hänt i Hongkong drabba Taiwan i ett eller två steg? Kommer Putin att vilja ta det slutliga steget för att underminera Belarus som ett suveränt land. Ukraina, Libyen och Iran? Kommer vi se en ökning av cyberattacker från ryska och kinesiska underrättelsestrukturer? Hur kommer Iran agera för att utnyttja maktväxlingen mellan Trump och Biden, en maktväxling som Trump gör allt vad han kan för att försvåra för att försvaga sin efterträdare. 

Och kommer vi inte ha pandemins problem med oss under en relativt lång tid in i det nya året? Med konsekvenser för ekonomin, som samtidigt med växande förväntningar präglas av nedstängningar och nedfrysning. 

Blundar vi för att problemen inte stannar kvar i 2020 är risken att vi inte klarar av att möta dem 2021. 

Den ekonomiska politiken måste stimulera tillväxt och företagande. Vi håller inte tillbaka inflationstendenser genom ständigt nya bidragspaket och statlig styrning. Länderna i södra Europa måste stimuleras till strukturreformer som ger konkurrens och nytt företagande istället för statlig kontroll och monopolstrukturer. Investeringar måste göras lönsamma och attrahera kapital. 

Risk-kapitalism, aktiebolag, företagande, investeringar och konkurrens måste välkomnas, inte föraktas, hotas med utdelningsförbud eller till och med vinstförbud. Vi måste se till att inflation kan hållas tillbaka genom en bred agenda för investeringar, som mobiliserar både arbetskraft, kunskap och växande utbud och som leder till lönsamhet och tillväxt. 

Internationell handel måste växa tillbaka snabbt i den omfattning som rådde före krisen. Den globala ekonomin måste få alla möjligheter att på nytt besegra fattigdom i land efter land. 

Försvars- och säkerhetspolitik måste bli en enhet som värnar demokratier och rättsstater. Sverige måste utveckla sin försvarsförmåga mot gråzonens krigföring. Europa måste ha en gemensam säkerhetspolitik. Nato behöver fler medlemmar för att vitaliseras och för att dela de bördor freden kräver. 

Den fria världen måste möta kinesiska maktanspråk och Europa måste stå starkt mot Ryssland. USA måste stimuleras våga sig tillbaka ut som den fria världens ledare igen genom att Europa står som en partner, världen över. Klimatfrågan måste mötas genom en snabb teknisk och ekonomisk utveckling som gör fossila energikällor otidsenliga och onödiga. Det kräver ekonomisk tillväxt och fri handel, inte stopp på världsekonomin som domedagsprofeter predikar. USA och EU måste bidra till en fredlig utveckling i Mellanöstern. Med Afrika måste vi utveckla handel och investeringsavtal. 

Ja, det 2021 kan bli ett bättre år. Men ta det inte för givet. Vi måste se till att det kan bli det. Till nyårsafton tänkte jag visa på det vi har anledning att hoppas på. Dysterhet hjälper inte. 

Kategorier: Blogg

75 kommentarer

moncler · 04 december 2021 kl. 18:09

I precisely desired to thank you very much yet again. I am not sure the things that I would have sorted out in the absence of the entire concepts revealed by you concerning my concern. Previously it was an absolute difficult setting in my circumstances, nevertheless being able to see this specialised fashion you resolved the issue forced me to cry over delight. Extremely happier for your service and as well , hope you really know what an amazing job that you are getting into instructing the others using your web page. Most probably you haven’t got to know all of us.

kyrie 6 · 05 december 2021 kl. 3:37

Thank you so much for giving everyone an extraordinarily wonderful possiblity to read critical reviews from this web site. It is always so brilliant plus packed with a good time for me and my office peers to visit your web site on the least three times per week to study the fresh guides you have. Of course, I am just at all times contented with your powerful tactics served by you. Some 1 ideas in this article are unequivocally the best we have had.

jordan shoes · 05 december 2021 kl. 3:37

I want to voice my appreciation for your kindness for visitors who absolutely need help on this question. Your personal dedication to getting the solution across was pretty powerful and have in most cases permitted individuals like me to achieve their goals. Your entire warm and friendly instruction means a lot a person like me and especially to my office colleagues. Best wishes; from all of us.

spongebob kyrie 5 · 05 december 2021 kl. 14:28

I wanted to draft you that bit of remark to help give thanks as before with your fantastic concepts you have discussed on this website. It is really particularly open-handed of you in giving without restraint precisely what many individuals would have offered for an electronic book to end up making some bucks for their own end, certainly considering the fact that you could possibly have tried it in the event you considered necessary. These inspiring ideas likewise worked as the easy way to be sure that some people have similar dream similar to my own to know many more in respect of this condition. I know there are several more pleasurable instances up front for many who scan through your website.

yeezy · 05 december 2021 kl. 14:28

My spouse and i felt peaceful that Jordan could round up his research through the ideas he had from your very own web pages. It is now and again perplexing to simply find yourself making a gift of key points which usually many others might have been selling. We really take into account we need the writer to thank for this. The specific explanations you’ve made, the straightforward site menu, the friendships you will help engender – it’s got everything impressive, and it’s really helping our son and the family know that the article is brilliant, and that is especially fundamental. Thanks for the whole thing!

birkin bag · 05 december 2021 kl. 15:43

I and also my pals have been reading through the best tricks on your web blog then before long came up with a terrible suspicion I had not thanked the site owner for those strategies. Most of the ladies ended up for that reason joyful to learn all of them and have truly been taking pleasure in them. Many thanks for genuinely very kind and then for pick out such notable themes millions of individuals are really wanting to understand about. Our honest apologies for not expressing appreciation to you sooner.

jordan 13 · 05 december 2021 kl. 15:44

I as well as my pals happened to be following the nice secrets found on your web page then then got a horrible suspicion I had not thanked the site owner for them. The young men appeared to be so passionate to see them and have now unquestionably been taking advantage of them. Thanks for turning out to be quite considerate and also for deciding on some awesome topics most people are really needing to understand about. My sincere apologies for not expressing appreciation to you earlier.

supreme · 06 december 2021 kl. 1:15

Thanks for your whole hard work on this blog. My mother enjoys participating in investigations and it’s easy to understand why. A number of us know all concerning the compelling means you deliver practical suggestions through your web site and even strongly encourage contribution from some other people on the situation plus my princess is really being taught a whole lot. Enjoy the remaining portion of the new year. You are doing a wonderful job.

moncler jackets · 06 december 2021 kl. 1:15

I am just commenting to let you be aware of what a fine encounter our princess went through going through the blog. She figured out so many issues, most notably what it’s like to possess an awesome helping nature to get many more with no trouble completely grasp various hard to do matters. You truly did more than my desires. Many thanks for imparting the practical, healthy, informative and as well as unique tips about your topic to Lizeth.

retro jordans · 06 december 2021 kl. 1:15

I want to point out my love for your kind-heartedness giving support to those people who really want guidance on this one concern. Your very own commitment to passing the solution all-around came to be exceptionally valuable and has without exception made some individuals much like me to achieve their targets. Your informative help indicates a great deal a person like me and even further to my colleagues. Warm regards; from everyone of us.

off white jordan · 06 december 2021 kl. 10:43

I wanted to send you one tiny observation to finally say thanks over again on the amazing guidelines you’ve featured above. It is simply extremely open-handed of you to allow extensively just what a few people might have offered for sale for an ebook in order to make some profit on their own, chiefly considering that you could have done it if you ever considered necessary. These techniques additionally acted to become a great way to realize that the rest have similar dreams just like my own to figure out a little more regarding this problem. Certainly there are several more pleasurable sessions ahead for individuals who read through your blog post.

moncler coat · 06 december 2021 kl. 10:44

A lot of thanks for all of your labor on this web page. My aunt really likes participating in internet research and it’s really easy to see why. We all learn all regarding the lively method you give both useful and interesting information on the blog and even improve response from other individuals on the area so our child is without a doubt learning a whole lot. Take advantage of the remaining portion of the new year. You have been carrying out a very good job.

kobe shoes · 06 december 2021 kl. 10:44

I must express my appreciation to the writer for rescuing me from this particular predicament. Just after searching through the online world and obtaining strategies which were not pleasant, I figured my entire life was well over. Being alive devoid of the approaches to the issues you’ve sorted out all through your main blog post is a crucial case, and ones which may have in a negative way damaged my career if I hadn’t discovered your website. Your good skills and kindness in controlling every aspect was priceless. I don’t know what I would have done if I had not encountered such a subject like this. I am able to at this point look forward to my future. Thank you so much for this professional and sensible guide. I will not hesitate to endorse your site to any individual who would like guidance about this area.

jordan shoes · 06 december 2021 kl. 10:45

I simply had to say thanks yet again. I do not know the things that I would have made to happen in the absence of the type of aspects provided by you on such a area of interest. It was actually a frustrating case in my position, however , viewing this professional tactic you handled it made me to cry with joy. I will be happier for your support as well as hope you know what a great job you happen to be undertaking training other individuals via your webblog. I know that you have never got to know all of us.

hermes · 06 december 2021 kl. 20:50

I wish to get across my love for your kind-heartedness for all those that require help with in this issue. Your real dedication to passing the message all over was certainly significant and have truly encouraged regular people much like me to realize their targets. Your helpful hints and tips entails much a person like me and even more to my office workers. Thanks a ton; from all of us.

supreme hoodie · 07 december 2021 kl. 6:01

I simply wanted to appreciate you yet again. I am not sure the things I could possibly have made to happen without the actual information revealed by you on that subject. It seemed to be an absolute depressing issue for me personally, however , discovering your expert technique you treated that took me to leap for happiness. I am grateful for your service and as well , have high hopes you find out what a great job that you’re providing instructing others all through a site. I know that you have never come across all of us.

off-white · 07 december 2021 kl. 6:02

I precisely wanted to appreciate you once again. I’m not certain the things I would have accomplished without the type of tactics contributed by you relating to such theme. Entirely was an absolute frustrating setting for me, nevertheless looking at this professional mode you treated the issue forced me to jump for fulfillment. Now i’m happy for your work and even sincerely hope you know what a great job you were putting in teaching people today all through your web page. Probably you have never met all of us.

supreme hoodie · 07 december 2021 kl. 16:17

I together with my guys ended up digesting the great tips and hints found on your web site while before long I had a terrible suspicion I never thanked the web site owner for them. Most of the women were definitely certainly excited to learn all of them and have unquestionably been loving these things. Appreciation for actually being so thoughtful and also for figuring out varieties of impressive subject areas millions of individuals are really needing to learn about. My honest regret for not expressing gratitude to earlier.

100% real jordans for cheap · 07 december 2021 kl. 16:17

I and also my buddies were found to be taking note of the good procedures found on your web site and then suddenly developed a terrible feeling I had not expressed respect to the web site owner for those secrets. All of the people are already as a result joyful to see all of them and already have in actuality been enjoying those things. Many thanks for turning out to be indeed thoughtful and then for deciding on this kind of notable themes most people are really eager to be aware of. My very own honest apologies for not expressing appreciation to you earlier.

kevin durant shoes · 08 december 2021 kl. 2:00

I am just commenting to make you know of the magnificent experience my wife’s child went through browsing your web site. She mastered plenty of issues, including what it’s like to have an incredible coaching nature to get many others completely know precisely a variety of grueling subject matter. You really exceeded our expected results. I appreciate you for coming up with these invaluable, healthy, informative and as well as fun guidance on that topic to Gloria.

lebron shoes · 08 december 2021 kl. 2:00

I enjoy you because of all of your labor on this blog. My aunt delights in participating in investigation and it’s easy to see why. My partner and i notice all concerning the lively medium you convey very helpful tips and hints by means of the blog and therefore boost participation from the others on the article plus our own child is really learning a great deal. Enjoy the rest of the year. You are doing a glorious job.

lebron james shoes · 08 december 2021 kl. 11:54

I have to show appreciation to this writer for rescuing me from this type of problem. Just after surfing throughout the world wide web and getting techniques that were not productive, I figured my life was done. Being alive minus the solutions to the difficulties you’ve sorted out by means of your good write-up is a crucial case, as well as the ones that would have in a wrong way affected my entire career if I had not discovered the website. Your good skills and kindness in handling a lot of things was crucial. I don’t know what I would’ve done if I hadn’t discovered such a subject like this. I am able to at this moment relish my future. Thanks so much for this expert and sensible help. I will not hesitate to recommend the blog to any person who desires care on this subject matter.

supreme clothing · 08 december 2021 kl. 11:55

Needed to send you a little note to be able to say thanks a lot the moment again relating to the pleasing suggestions you’ve documented on this site. It has been really strangely open-handed of people like you to deliver openly precisely what most people would’ve sold as an ebook in making some profit on their own, certainly now that you could possibly have done it if you decided. The principles additionally worked to be a easy way to comprehend many people have the identical dream just like my very own to realize a great deal more concerning this problem. Certainly there are millions of more fun situations up front for individuals that examine your website.

jordan 12 · 08 december 2021 kl. 22:35

I wanted to compose a quick remark to be able to thank you for these pleasant ways you are writing on this website. My prolonged internet look up has finally been paid with wonderful facts to talk about with my relatives. I would claim that many of us site visitors are undoubtedly fortunate to be in a fabulous website with very many lovely professionals with good things. I feel somewhat privileged to have discovered your web page and look forward to some more excellent times reading here. Thank you again for all the details.

cheap jordans · 08 december 2021 kl. 22:35

Thank you a lot for giving everyone an exceptionally special possiblity to read in detail from this website. It is usually very nice and as well , jam-packed with a good time for me personally and my office fellow workers to search your web site minimum 3 times a week to find out the new things you will have. And definitely, I’m just actually pleased with your powerful techniques served by you. Some two areas in this article are easily the finest we’ve had.

Lämna ett svar

Platshållare för profilbild

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *