Att staten inte tar sitt ansvar är inte marknadsekonomins och valfrihetens skuld

Publicerat av Gunnar Hökmark den

De var emot att apotek skulle vara öppna och fler. De var emot att alvedon och ipren skulle kunna säljas där människor befann sig. De var emot att föräldrar skulle kunna välja barnomsorg för sina barn. De ville inte att elever skulle få gå i den skola som passade dem bäst och de ville välja. De var emot privata alternativ inom sjukvården som gjorde det lättare att få sjukvård när den behövs. De var emot konkurrens som utvecklar och erbjuder mångfald. De ville införa löntagarfonder och förbjuda radio och tv vid sidan av monopolet. De ville lägga ner stora delar av svensk välfärd bara för att den var privat, i den största nedläggning av välfärd någonsin. De var emot konkurrens i luften och att man kunde få mer trafik på spåren. De ville förbjuda paraboler eftersom de var emot att människor skulle kunna välja TV- program som de ville. 

Nu har alla dessa verksamheter utvecklats, stärkt svensk ekonomi och stärkt medborgarna och gjort Sverige till ett bättre välfärdssamhälle. I de delar av Sverige där valfriheten är som störst fungerar välfärden som bäst. Där valfriheten är som mest motarbetad är köerna längst och kvaliteten sämre. 

Nu skyller de på nytt alla problem på valfrihet, marknadsekonomi och konkurrens. I den ständiga tron att planekonomi är bättre trots sina ständiga misslyckanden. Det faktum att staten inte förmår kontrollera kvaliteten på skolors resultat, vare sig de är privata eller offentliga beror inte på friskolesystemet. Det faktum att man har tillåtit skolor att bryta mot skollag och läroplan kan inte skyllas på valfriheten utan en svag rättsstat. Att man utvisar kompetenta arbetstagare och tillåter konstlad arbetskraftsinvandring beror på oförmåga att anpassa regler till verkligheten. 

Att vi har växande problem med kriminalitet, gängskjutningar, sprängningar och ungdomsrån beror på en stat som inte förmår uppfylla sina uppgifter, inte på marknadsekonomi, fritt företagande och valfrihet.   

Det är dags att staten tar sitt ansvar samtidigt som de som står upp för friheten tar debatten med dem som ständigt tror att staten löser alla problem bättre när den inte ens kan lösa sina egna uppgifter. 

Kategorier: Blogg

0 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.