Hoppa till innehåll

Aftonbladets samtycke till förtrycket

Aftonbladets Anders Lindberg hävdar på fullt allvar att Sveriges utrikesminister och därmed Sverige ger sitt samtycke till förtryckarna , som han uttrycker det, det vill säga Gadaffi och hans anhang. Lindbergs ledare är värd att läsa eftersom den avslöjar något om Aftonbladets ledarsida. På sätt och vis hoppas jag att han själv inser att det han skriver är dumheter. Alternativet är nämligen att han tror på det.

Han liksom alla andra kan självfallet ha olika uppfattningar om vad som gör sägas och inte sägas. Men om han uppfattar det som att Sverige inte tagit avstånd från det som nu sker och från den libyska diktaturen lever han i en annan värld.

Men mer intressant är att följa logiken i hans resonemang, den som tiger samtycker, eftersom han har den uppfattningen att Carl Bildt tiger, något som vare sig har hänt i denna fråga eller i andra. Men ändå.

Eftersom Aftonbladets ledarsida fram till för några dagar sedan förhöll sig tyst till Gadaffi och heller inte krävde hans avgång var det alltså ett uttryckligt stöd från Aftonbladets sida. Eftersom man inte har krävt den iranske diktatorn Ahmadinejads avgång, trots otaliga demonstrationer och politiska avrättningar, kärnvapenutveckling och hot om att utplåna andra länder, så stöder Anders Lindberg inte bara hur man slår ner demonstrationerna utan också förtrycket.

Eftersom Aftonbladet heller inte har reagerat mot att Socialistinternationalen har haft både Tunisiens Ben Ali och Egyptens Mubarak som medlemmar har man stött deras medlemskap. Det har ju för övrigt de svenska socialdemokraterna gjort, även utan att vi använder den lindbergska logiken. Det har Lindberg faktiskt inte skrivit så mycket om. Han bör nog förklara sin samtyckesdoktrin.

Bloggar: Jan Nilsson, Anders Olsson, Lotta Olsson.