Välfärden är hotad – apoteken blir fler och har mer öppet

Publicerat av Gunnar Hökmark den

s om apotekDagens Eko presenterade i dag en uppskattning om att det kommer att öppnas 700 nya apotek i Sverige. Enligt de rödgröna är detta, som är en konsekvens av att apoteksmonopolet är avvecklat, ett grundskott mot den svenska välfärden som enligt dem uppenbarligen byggde på att apotek var stängda efter klockan 18 00, att huvudvärkstabletter och liknande inte kunde säljas någon annanstans samt många skulle ha det långt till sina apotek. (bilden från socialdemokraternas kampanj mot avregleringen)

Redan har de första skadorna efter avmonopoliseringen inträffat. Det går numera att köpa receptfria läkemedel av olika slag när de behövs, till exempel på kvällsöppna bensinstationer. Apotek med mer flexibla öppettider har redan börjat dyka upp och skaka om vårt samhälle. När det nu kommer ännu fler apotek som gör det lättare för människor att köpa läkemedel och medicin blir det svårt att överblicka konsekvenserna. Men en konsekvens kanske är den mest uppenbara: nämligen att utvecklingen visar hur hopplös gammaldags och politikcentrerade de rödgröna är som tvunget måste ha politisk kontroll över apoteken för att känna att man styr samhället.

Vi får se om de går till val på att stänga apoteken. Gör de inte det avslöjar de bara att det var en gammal strävan och tro att man genom att kontrollera människors vardag gör livet bättre.


2 kommentarer

Magnus A · 02 augusti 2010 kl. 22:02

Hörde lite av det. Talades bekymrat om överetablering och att Apotek hotades där det etablerats fler än ett och Ekot menade att det ena hade osäker framtid. Sverige påstods ha mindre reglering för etablering än andra länder, som om inte marknaden klarar den. När de nämnde en ort som inte tidigare haft apotek var nog det bekymrade tonläget lönlöst i åhörares öron (om det hjälpte någon gång?). 🙂

Vore bra om välfärden beträffande sjukvård ”raserades” lite mer med en reform för privata vårdcentraler!

Intressant vilken agendadriven politisk bias journalister tillåter sig. Nu böt de ut gamla formuleringar om att privatisering ger apoteksdöd. (Återfinns fenomenet även i lärarkåren?)

Elena K Osser · 05 augusti 2010 kl. 7:21

Jag har iakttagit avmonopoliseringen i flera månader och kan notera förbättringar som inträtt efter denna händelse. Förbättringarna avser skapande av nya arbetstillfällen, förbättrad tillgänglighet samt att produktutbudet har totalt sett ök…at. För några veckor sedan kom min mamma på besök till Sverige. Precis innan hon åkte iväg fick mamma ett ordentligt slag i foten och när jag träffande henne på Arlanda haltade hon svårt. Jag gick på det nyöppnade Apotek1 som ligger i Fältöversten och i flera minuter kunde jag inte välja vilket smärtstillande läkemedel som jag skulle köpa då det fanns så många att välja på. Nästan 10 olika salvor och sprejer med kallnande effekt och juvelen i kronan blev starka smärtstillande tabletter som förut inte brukade säljas receptfritt. Efter några dagar kunde mamma dansa! Jag måste betona att Apotekets utbud under tiden då monopolet varade inte riktigt nådde upp till den normala europeiska nivån och var klart sämre än i många andra länder. Slutligen så ser jag en viss fara i om stora utländska apotekskedjor som Superfarm eller Boots skulle komma hit – i alla fall inom den närmaste tiden – då en sådan etablering kan slå ut nyöppnade apotek som kan vara mycket sårbara mot sådan konkurrens.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.