Blogg

Om antisemitism och det hatade Israel

jerusalem-5-1398659-m
Kategorier: Blogg

Det är skrämmande och samtidigt en skam för oss alla att vi nu ser en antisemitism som tar sig allt öppnare uttryck. Ord som inte borde sägas, tankar som inte borde tänkas och åsikter som står i en direkt strid med vår civilisations mest grundläggande värden.

 

Ofta blir uttrycken som kommer oss till del fragmentariska som när en rabbin i Malmö angrips, när judiska deltagare i Pride möts med tystnad eller protester på grund av en tankemässig länk som syftar till att göra dem som judar ansvariga för ett krig som de har lika lite ansvar för som alla andra deltagare i tåget, eller öppet hat när en partiledare skriver att Israel har en rätt att försvara sig.

 

Det finns många olika sentiment som nu drar åt samma håll och förstärker varandra. Gammal nazistisk grumlighet som finns är och var, en extremism bland unga muslimska grupper och en bristande respekt för andra människor när deras uppfattningar är andra än den egna. När en programledare i radio kan argumentera för hat och våld som en del i värnet av de egna politiska idealen är det en försvagning av vårt värn mot det extrema, liksom när en annan programledare i TV förlåts för antisemitistiska uttalanden.

 

Bland vänstern förs i dag en debatt om det rättfärdiga i att stoppa andras tankar och idéer, något som matchar de nationalistiska grupper som vill stoppa vänsterns tankar. Extremisterna göder och föder varandra alltmedan trösklarna sänks när värden som respekt och tolerans blir relativa. Det sker när för många accepterar denna relativisering eller till och med anser föraktet för andra människors uppfattningar som ett uttryckt för det chickt revolutionära.

 

Under Europaparlamentsvalrörelsen slogs jag av hur många vänstergrupperingar fann det som en självklarhet att man skulle upprepa osanningar som man visste var osanningar, eftersom de förmodligen trodde de vilade på sin egen sanning. Och så relativiseras i sin tur dem som ser våldet som rätt, ”om det behövs”.

 

I debatterna om den framväxande våldsmentaliteten inom vänstern finns för många som anser den berättigad eftersom den är ett uttryck för viktiga ideal eller för att stoppa uppfattningar man hatar.

 

Så finner extremismens avskum varandra, till stöd för sin gemensamma uppfattning om att hatet och våldet har sin plats, samtidigt som de bekämpar varandra med metoder som underminerar demokrati och tolerans.

 

Och det öppnar självfallet dörrarna för dem som vill demonisera andras uppfattningar och agerande. I debatten om kriget i Gaza, som är en tragedi för alla inblandade och som skördar dödsoffer bland alla inblandade, har det blivit fritt fram att demonisera Israel och negligera att Hamas är en våldsriktning som anser att judar ska dödas och Israel elimineras.

 

I det klimatet blir det enkla påståendet om att även Israel har rätt att försvara sig en gnista som tänder hatet till ännu högre temperaturer och beskrivs som en åsiktstorm som om hat är ett uttryck för en åsikt och inte ett hot mot andras uppfattningar.

 

Man kan självfallet diskutera hur Israel agerar mot Hamas militära installationer och ständiga krigföring men jag slås av hur få som diskuterar Hamas militära installationer och ständiga krigföring.

 

Man kan självfallet diskutera det israeliska samhällets utveckling och den israeliska regeringens politik, jag är kritisk till mycket i den nu förda politiken, men det är poänglöst om man inte sätter in det i sammanhanget av att en nation lever under ett existentiellt hot. Jag slås av hur få som diskuterar Hamas styre, där frånvaron av frihet, demokrati och lika rättigheter är själva grunden för politiken. Svenska Kyrkan som ägnar mer uppmärksamhet åt konflikten mellan Israel och palestinier än någon annan konflikt i regionen eller i världen gör det inte liksom den svenska vänsterns ständiga demonstranter.

 

De gillar alla att demonisera Israel. I Israel finns inga offer och inga hotade, bara gärningsmän med syfte att döda. Som Elisabeth Höglund i en i sin aningslöshet avslöjande kolumn skrev är antalet döda israeler oproportionerligt litet, som om landet ska invänta höga dödstal innan man försvarar sig mot Hamas attacker.

 

De vill gärna hävda att den krigföring som Israel genomför när man försvarar sig mot raketattacker och tunnelkrigföring syftar till att döda barn och civila istället för att reflektera över varför Hamas har militära installationer där civila lever och barn kan drabbas. De kritiserar inte är och är inte kritiska. De är bara emot Israel. De vill att det ska vara ondska bakom Israels agerande och ser vare sig ondskan, hatet eller förtrycket i en region där muslimer förtrycks och dödas av muslimer, där diktatur och förtryck har blivit till en överordnad samhällsprincip i land efter land. Utom i Israel.

 

Denna demonisering av Israel handlar inte om kritik mot ett lands regering eller politik utan en medveten eller omedveten vilja att fånga och beskriva en judisk folksjäl som grymmare och brutalare än andras, mer skyldiga till krig och död än andra eftersom man samtidigt låtsas som att inga hot mot Israel finns.

 

Varje krig är ett för mycket och varje död är en för mycket. Det ena kriget, det ena skottet eller den andra döden uppväger inte någon annan. De är bara en förlust för mänskligheten. Krig och död ursäktas inte av andras krig och död utan summerar bara till det antal krig och döda som mänskligheten har fått för mycket av så oändligt många gånger. Men just därför bör varje militär insats och varje bruk av våld bedömas utifrån sina förutsättningar. Den som är utsatt för ett ständigt hot och för ständiga planerade våldsinsatser har ett annat ansvar än den som programmatiskt hyllar kriget, våldet och låter sitt territorium användas för militära insatser mot ett annat land.

 

Att försvara sig är inte samma sak som att angripa. Varje land har rätt att försvara sig. Den rätten att använda våld måste hanteras avvägt mot hoten men leder oundvikligen till krig och död på samma sätt som raketbeskjutningar av civila samhällen gör det.

 

Och det är därför som jag har så svårt att förstå att den lilla demokratiska staten, omringad av hatfylld våldsmentalitet, drar åt sig så mycket av vänsterns och den svenska kyrkans uppmärksamhet att de knappt ser det krig som pågår i Ukraina, glömmer kriget i Syrien, massdödandet i Irak, den så kallade Islamiska statens massmördande, det totalitära förtrycket i Iran, föraktet för människors lika rättigheter i land efter land där man till skillnad från Israel inte får uttrycka sig fritt och inte demonstrera fritt.

 

Den antisemitism vi ser i dag kan inte frikopplas från den strukturella syn på Israel som förenar så många av dem som hatar landet att de på fullt allvar tror att en liten omringad demokratisk stat är ett större hot mot demokrati och fred än dem som har på sitt politiska program att förtrycka och utplåna andra.

 

 

 

282 Responses to Om antisemitism och det hatade Israel

 1. Tiara says:

  Echamos en la olla express el aceite de oliva, y en él sofreimos la cebolla y el ajo.

 2. This access to peptides on the internet ought to be valuable to the maximum scope from the professionals in addition to accomplish tests in addition to research studies for the peptides to identify the penalty
  together with side-effect of these, in situation nearly any.

  The only genuine cautioning any sort of specific one would have to stay on whilst acquisition peptides
  is usually in which involving exceptional. Because from the wide variety involving fake as
  well as economical products accessible. You have to acquire these type
  of at a dependable business just who’s an outstanding status from
  the advertising and marketing regarding peptides on the
  internet.

 3. Across the globe, a great theme party is organized and people leave
  no stone unturned to give their party a feel of carnival.
  I promise to join a weight program and gym and work out
  wisely with a group. Wishing you Good days Good moments Good health Throughout the year.

 4. Hi there, the whole thing is going sound here and ofcourse every one is
  sharing facts, that’s genuinely good, keep up writing.

 5. Very quickly this web site will be famous amid all blog viewers, due to it’s good posts jualbesibetonhargapabrikmurah.com

 6. like it says:

  Great website you have here but I was wondering if you knew of any forums that cover
  the same topics discussed in this article? I’d
  really love to be a part of group where I can get feed-back
  from other knowledgeable individuals that share the
  same interest. If you have any suggestions, please let
  me know. Bless you!

 7. Ludie says:

  The appeal of a blog is that the visitors are likely to sign up for
  your RSS provide. Even taking a measure back, submitting doesn’t guarantee indexing.
  With that you can build a company user trust.

 8. What i do not understood is actually how you’re no longer
  really much more neatly-favored than you might be now.

  You’re very intelligent. You know therefore significantly in relation to this matter, made me in my opinion consider it
  from numerous numerous angles. Its like men and women are not fascinated except it’s something to accomplish with Woman gaga!
  Your personal stuffs excellent. At all times handle it up!

 9. Merchant cash advances in USA
  The new lending option group continues to improve
  the double-digit growth and begins recruiting industry
  veterans offering same day funding, online loans on demand.
  800fund.com, LLC, seems like a new player in the alternative funding space.
  Moving forward at a very rapid pace. To accommodate its double-digit growth, 800fund.com is providing $ 1
  million in signing bonuses to industry specialist. As an alternative solution to traditional business funding, there is nothing
  traditional about this group. While using an avowed multi-point scoring
  system and sustaining very low and favorable default percents, 800fund.com has been providing
  working capital for small to mid-size businesses. 800fund.com begins its financing crediting of the purchase order.
  More details can be found on our website in the United States.
  Phone: 866-386-3006, 800-908-8550. http://800fund.com

 10. BernardHeera says:

  Engrossing articles helter-skelter medicine and unlike stories

 11. zepu79 says:

  Pulling articles nearby medication and unconventional stories

 12. haacoo says:

  Engrossing articles nearby panacea and assorted stories

 13. Jackiegak says:

  Riveting articles up panacea and considerably not including from stories

 14. sisqda says:

  Luring articles jumbled cure-all and unconventional stories

 15. zxlx35 says:

  Gripping articles hither medication and unconventional stories

 16. xlcivr says:

  Triumphant articles hither medicament and assorted stories

 17. wwn31a says:

  Engrossing articles helter-skelter medication and unconventional stories

 18. hzxgmc says:

  Engrossing articles erratically drug and unlike stories

 19. uijuuf says:

  Intriguing articles on every side opiate and unconventional stories

 20. amuz15 says:

  Gripping articles up pharmaceutical and unconventional stories

 21. gajw20 says:

  Gripping articles thither medication and unconventional stories

 22. futsnz says:

  Intriguing articles all as excess medication and assorted stories

 23. Engrossing articles to turn over submit drug and considerably apart from stories

 24. wkjjig says:

  Intriguing articles on all sides of medication and different stories

 25. Intriguing articles all more than pharmaceutical and unconventional stories

 26. The modern age of the hustle—of isolation and purification of compounds, chemical composition, and computer-aided slip someone a mickey finn style—is considered to suffer with begun in the 19th century, thousands of years after perceptiveness and essay and typographical error led humans to believe that plants, animals, and minerals contained restorative properties.

 27. Gripping articles about hypnotic and unconventional stories

 28. Engrossing articles erratically hypnotic and unconventional stories

 29. Engrossing articles all all about pharmaceutical and unconventional stories

 30. Metamorfoza pomieszczenia kuchennego nie
  musi znaczyć kompletnego remontu i konieczności wydawania ogromnej kwoty pieniędzy.
  Bowiem wiadome jest, iż zabudowie z mebli w tej kuchni można
  nadać odnowiony wygląd niskim poświęceniem.
  Wystarczy pędzel, farba, trochę czasu dla siebie i para rąk
  gotowych do pracy. Efekt? Poniszczone meble kuchenne zaczną ukazywać się
  się niczym nowe.
  Jeśli Kuchnie na wymiar w naszym mieszkaniu nie jest w
  bardzo złym kondycji, lecdz chcielibyśmy do tego pomieszczenia
  zaaranżować kilka zmian, nie ma potrzeby decydować się na
  jej kosztowną wymianę. Wtedy dobrze jest wymienić jedynie
  te fronty, na których nam najbardziej zależy, lub fronty, np.

  pokryte fornirem nna lakierowane (przy okazji można zastanowić
  się o bardziej nowoczesnym systemie otwierania szafek, np.
  przez lekkie naciśnięcie, czyli system tip-on). Jeżeli marzymy
  o uniknięciu całkowitego remontu, a szafki są w wystarczającym stanie
  użytkowym, można podjąć się ich odświeżenia.
  Zapraszamy do eksperymentów.

 31. Have you ever considered creating an ebook or guest authoring on other blogs?
  I have a blog based on thee same ideas you discuss and would really like to have you share slme stories/information. I know my readers would value your work.
  If you are even remotely interested, feel free to
  shoot me an e mail.

 32. Jewell says:

  Wonderful goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to
  and you are just too wonderful. I really like what you’ve
  acquired here, really like what you are saying and the way in which you say it.
  You make it enjoyable and you still take care of to keep it
  sensible. I can’t wait to read far more from you. This is actually
  a tremendous web site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *