Hoppa till innehåll

Vill Löfven som Hollande?

Ser att Löfven menar att regeringen var passiv 2008 och 2009, när krisen bröt ut. Det är en av de mer intressanta beskeden från den nye partiledaren eftersom det som då blev svensk politik särskiljer oss från alla andra länder där man försökte möta krisen med ökade utgifter och stimulanser. Storbritannien och Spanien var några av dem, där socialdemokraterna uttryckligen föreslog att Sverige skulle följa Spaniens exempel med ökade underskott för att stimulera ekonomin.

I dag ser vi ännu tydligare än då att om problemet hade varit för små underskott hade Europa inte haft några problem. Regering efter regering valde att stimulera ännu mer och körde ner ekonomin ännu mer i skuldfällan. En enkel fråga till Löfven är om han menar att socialdemokraterna hade rätt som ville öka underskottet och gå in SAAB?

I dagens politiska scenario kan det testas av mot hur han ser på Hollandes löften i Frankrike. Är det den vägen svenska socialdemokrater vill gå? Att öka utgifterna och säga nej till att minska underskotten? 2009 hyllade man de spanska socialisterna. Gäller samma sak i dag gentemot de franska?