Hoppa till innehåll

Vill Dror Feiler be om ursäkt? Artikel i Expressen

Två saker först. Kritik av israelisk politik är inte antisemitism men kritiken mot Israel tar sig ibland former som man måste reagera mot. Konstnärlig frihet innebär inte att man står fri från den debatt. Konstnärligt skapande är en uttrycksform med politisk kraft och måste få leva med den politiska debattens villkor.
Självmordsbombningar genomförs i ett sammanhang av hat som legitimerar att judar dödas. De vore inte möjliga att genomföra utan stöd från det samhälle han eller hon lever i. Mördaren får sitt uppdrag av ledare som kräver att hennes liv skall offras för att så många judar som möjligt skall dö. Så litet väger respekten för människovärdet och så mycket väger hatet.
Bortser man från detta sammanhang, som springer ur ofria arabiska samhällen och brist på demokratiska ideal, trivialiserar man antisemitisk terror till spontana handlingar av en enskild.
Då finns det inte längre något politiskt sammanhang utöver ockupationen av Västbanken. Då döljer man att terrorn är baserad på hat av judar. Att Dror Feiler har en syn på Mellersta Östernkonflikten som bygger på att det är Israel som bär ansvaret för att israeler lever under terror och hot om utplåning är en uppfattning som han har rätt att ha. Den blir vare sig mer rätt eller fel för att han är jude.
Om han genuint menar, och inte bara vill försvara sitt verk, att min uppfattning vanhelgar hans judiska släktingar ber jag honom om ursäkt för detta. Min avsikt är enbart att reagera mot en glorifiering av dem som mördar andras släktingar för att de är judar. Är Dror Feiler beredd att be dem om ursäkt?

Gunnar Hökmark
.