Hoppa till innehåll

Via Nils Holgersson och Edvard Persson

Åker genom [BILD1]ett naturskönt skånskt landskap och har i Skurup Nils Holgersons hemkommun , passerat Malmömagasinet och därefter bland annat Svedala. Tåget jag åker med är döpt efter Edvard Persson, vad många söder om Landsvägen skulle kalla Sveriges främste skådespelare genom tiderna, även om det kanske inte är lika tydligt stöd för honom i den positionen i kvarteren kring Dramaten i Stockholm.

För min del är jag på väg mot den alternativa Visbyveckan som varje år vid den här tiden avhålls av Europaparlamentet i Strasbourg. Denna vecka kommer vi rösta igenom lagstiftning kring energimarknaderna vad avser gasmarknader, med en stark majoritet som stöder en ökad uppdelning av produktion och distribution. Av många skäl är detta en central lagstiftning, både ur miljö- och klimatperspektiv men också vad gäller konkurrenskraft och Rysslandspolitik. De konkurrensregler som läggs fast nu kommer också att gälla för Gazprom och andra utländska aktörer.Därför kommer det nu bli förhandlingar mellan parlamentet och rådet som i början av juni kom att acceptera vad som var den tyska/franska hållningen innebärande större öppenhet för de gamla monopolisterna att hålla kontrollen på marknaden. Det är inte bra vare sig för konkurrensen, konsumenterna, de alternativa energiformerna eller för Rysslandspolitiken.

Vi kommer också lägga sista handen på Industriutskottets förslag till ny telekomlagstiftning och det kommer att bli en diskussion med det franska ordförandeskapet i form av republikens president Nikolas Sarkozy. [BILD2]

Större uppmärksamhet kommer nog ges till G8 mötet i Japan