Hoppa till innehåll

Vi måste inleda kampen mot byråkrati- Artikel Skånska Dagbladet

Det är viktiga frågor som står på spel inför Europavalet den 25 maj. Inte frågor som påverkar någonstans där borta utan som mycket konkret påverkar vår vardag här. Det gäller i allra högsta grad de frågor som är viktiga för företag, företagande och företagare. Utan företagare inga löntagare. Utan arbetsgivare inga arbetstagare. De förutsättningar vi genom europeiska beslut skapar för företagare i Europa är de förutsättningar som gäller för svenska företag.

 

Jag vill att vi ska göra världens största ekonomi till världens största och mest dynamiska marknad för produktion, innovationer, nytt företagande och kunskaper.

 

Nu måste vi inleda kampen mot byråkrati, regleringar och detaljstyrning som hindrar tillväxt och motverkar konkurrenskraft så den inre marknaden blir öppen och konkurrenskraftig. Jag vill att vi i nästa EU-kommission ska ha en vice ordförande ansvarig för bara kampen mot byråkrati och för avregleringar. Nya lagar ska bara få passera om de underlättar för de fyra friheterna. Gamla lagar ska kontinuerligt bedömas om de behövs i dag. Målet ska vara att vi till 2020 har minskat regelbördan med 30% och det ansvaret ska nu falla på kommissionen.

 

Se till att vi får ett transatlantiskt handels- och investeringsavtal. Det finns få enskilda åtgärder som så enkelt bidrar till tillväxt världen över som att avskaffa tullar och handelshinder mellan världens två största och mest innovativa ekonomier. Dessutom kommer det förena världens två viktigaste demokratiska strukturer i ett nära samarbete.

 

Europaparlamentet handlar om många olika frågor. En av dem som är avgörande viktig för mig är kampen mot krångel, överreglering och byråkrati. Om 12 dagar väljer vi väg och vilket Europa vi vill ha. Jag vill att Europa ska vara ledande vad gäller företagande, utveckling och forskning. Inte vad gäller byråkrati, krångel och gränser.

 

 

Gunnar Hökmark, moderaternas förstanamn vid årets Europaval 25 maj