Hoppa till innehåll

Vi är EU

Nu början på en ny dag som handlar om frukostmöte på Reforminstitutet om Europa, under temat ”Vad har EU gjort för Sverige” baserat på Stefan Fölsters och Fredrik Erixons bok och där även min bok ”En ny giv – om ett uppbrott för Europas framtid” blir ett bidrag till diskussionen. Det illustrerar en ny fas i svensk diskussion om europeisk politik. Det är inte längre något som händer utanför oss utan något som vi är en del av.

 

Det är svårt att tänka sig viktiga europeiska utmaningar hanteras utan att det sker på europeisk nivå. Och frågan vi nu diskuterar i Europavalrörelsen och igår i riksdagens partiledardebatt är vilken politik som ska föras för att ge stabila ekonomier, ekonomisk tillväxt och innovationer. Det säger sig självt att mycket av detta beror på beslut inom varje medlemsstat. Men det gemensamma europeiska är en del av det som präglar Sverige och varje annat land.

 

Det kunde därför vara ett steg framåt om vi mer frågade vad vi vill göra med EU än diskutera vad EU gör med oss. Det är nämligen vi och andra som är EU.