Vem, vad och hur?

Häromdagen avslöjade Stefan Löfven att moderaterna hade haft en partistämma där man beslutat om en skattepolitisk inriktning. Bomben Löfven släppte i sitt avslöjande var att han kommit underfund med att moderaterna ville fortsätta sänka skatter. Förfärad konstaterade han att det därmed fanns en risk för att löntagare skulle få ytterligare sänkt skatt efter de skattesänkningar som S röstat emot men nu stöder. Som politisk analys eller överraskning måste man ha små krav för att något av detta skulle vara någon nyhet att avslöja.

Däremot avslöjade Löfven inte det som det faktiskt finns en undran om, nämligen hur S ska göra med sina skattesänkningar. När man väl har accepterat det femte jobbskatteavdraget, som man ska rösta emot men sedan acceptera, måste man nämligen hitta på andra skattehöjningar, för att täcka in de utgiftsökningar man har i nästa års budget och i kommande år. Hur mycket höjd skatt blir det baserat på S och med tillägg för Mp och V?

I dag avslöjade Löfven nästa stora nyhet, nämligen att han inte vet vem han ska samarbeta med. Att han kan tänka sig alla, utom Sd som han nu samarbetar med för att dyrka upp budgetpolitiken, och att han därför kan föra vilken politik som helst.

Inom loppet av en vecka har därmed Löfven låtit tre stora politiska nyheter brisera. Moderaterna vill sänka skatten, S har inga egna skatteplaner och S har ingen att samarbeta med för att bilda regering.

Nästa vecka kommer kanske nästa bomb, nämligen att moderaterna är för valfrihet men att S inte vet vad man ska göra med de privata välfärdsalternativen. Och kanske kommer i slutet av veckan en kortare DN-Debatt om det socialdemokratiska regeringsprogrammet. Den verkar inte bli lång.