Hoppa till innehåll

Värt att läsa om Estland

[BILD1]“Poverty and inequality are decreasing in Estonia. According to the United Nations Human Development Index, Estonia has moved from the group of not-so-developed countries to the group of developed countries. Estonia has low unem¬ployment and low inflation, and living standards are improving rapidly. The budget is not only bal¬anced, but also running a strong surplus. Estonia has passed several social reforms, such as health care and pension reform, and has become a full member of both NATO and the European Union.”

Det estniska ekonomiska miraklet är imponerande. Till mycket stor del inspirerades det av den estniska självständighetsrörelsens vänner Mart Laars uppsats är väl värd att läsa, dels för att få perspektiv på debatten om platt skatt men framförallt för att se att det är reformviljan och förmågan att reformera som är avgörande för ett lands framgång när det gäller att hävda sig i en global ekonomi.

[BILD2]För oss svenskar kan det finnas skäl att känna en viss stolthet, råden och det moraliska stödet för en snabb omvandling längs marknadsekonomiska principer kom från dem i Sverige som stod den estniska självständighetsrörelsen nära, både personligen och politiskt. Och det var inte så mycket socialdemokrater, de företrädde snarare en linje att man skulle gå varsamt fram med reformer, som i Ukraina och Rumänien.