Hoppa till innehåll

Varning för Vänsterpartiet – artikel i Kuriren


Uppemot 200 000 kommer att mobiliseras när Vladimir Putin samlar reserver i hela vårt närområde. I torsdags startade den ryska jätteövningen Zapad-17. Under sex dagar kommer Ryssland genomföra sin största anfallsövning – med Europa som mål – i modern tid. Det bör ses som en provokation mot oss och vår demokrati. Men för den så kallade svenska fredsrörelsen och för Vänsterpartiet går det inte att avgöra om det är Europa och våra allierade eller Ryssland som utgör ett hot.

Den ryska mobiliseringen omfattar landstigningsförband, luftlandsättningsförband, specialstyrkor, missil- och robotförband, kryssare och korvetter, bombplan och reguljära förband med stridsvagnar och pansarfordon i en omfattning som Ryssland och bara Ryssland besitter i vår del av världen. Dessutom har Zapad (som betyder väst) använts som förberedelse till krig innan: Zapad-13 användes för att finslipa planen på att invadera Ukraina, vilket sedan skedde 2014.

Utöver det bestämdes tidpunkten för den ryska anfallsövningen efter det att Sverige beslutat om och meddelat om vår försvarsövning Aurora-17. Det är den största övningen Sverige har genomfört på 23 år och inbegriper 20 000 soldater och 40 myndigheter. För att citera försvarsminister Peter Hultqvist (S): ”Scenariot är försvar av Sverige, inget annat. Det är en rättighet och oerhört viktigt.”

Men nu sprids en bild av att det är Sverige och Nato som provocerar Ryssland. Det Ryssland som har invaderat Georgien och Ukraina, ockuperat Krim och i raska steg lämnat demokratin bakom sig.

Den svenska regeringen har varnat för den sortens desinformation i och med Aurora-17. Försvarsministern beskrev i maj i år hur ”Syftet kan vara att sprida en felaktig bild av övningens syfte och inriktning, att skapa oro hos allmänheten och underminera förtroendet för våra myndigheter. Sådan aktivitet kommer att bemötas.”

Trots detta är det regeringens eget budgetunderlag som nu sprider desinformationen. Vänsterpartiets försvarspolitiska talesperson Stig Henriksson har hävdat att Aurora-17 handlar om en provokation mot Ryssland. För en dryg vecka sedan skrev han hur: ”Ryssland visar musklerna i och kring sin hemmaplan och Sverige bidrar aktivt till att Nato med USA i spetsen utmanar dem.” (SvD 31/8).

Men problemet är djupare än så. Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt driver också på för att så tvivel. I linje med den ryska regimens budskap om att Ryssland inte gör något annat än att öva sig mot provokationer från Europa och Nato upprepar Jonas Sjöstedt deras budskap på Twitter: ”Jätteövningar som ryska Zapad och Aurora, provokationer och upprustning ökar spänningen. Vi behöver demokrati, nedrustning och avspänning.”

Socialdemokraterna låter ett parti som anser Sveriges försvar utgöra ett hot mot freden, och som anser att vi genom att öva vårt försvar provocerar det land som övar invasion och anfall i en mångfaldigt mycket större övning, vara regeringsunderlag. De förhandlar om budget och försvar samtidigt som partiet direkt utmanar svenska intressen. När Sverige ska skydda sig mot desinformataionen gör sig Vänsterpartiet till bärare av den. Det är ett oaceptabelt hot mot svensk säkerhet.