Hoppa till innehåll

Varning för skadlig S-politik – krönika i Norrköpings Tidningar

Nordens största bank ska lämna Sverige. Det var förra fredagen som rapporterna kom om att Nordea bestämt sig för att flytta från Sverige. Den rödgröna regeringens hot om höjda skatter sägs vara den bärande anledningen. Nu riskerar Sverige att ta långsiktig skada av Socialdemokraternas företagsfientliga politik.

Nordeas flytt är dåliga nyheter av flera anledningar. Till att börja med kommer det att slå mot Stockholm som huvudstadsregion. I dag ligger Stockholm på en fjärdeplats i antal huvudkontor per capita – tack vare ett tidigare högt rankat företagsklimat. Det är avgörande för hela Sveriges förmåga att attrahera forskning, nya företag och med det ökat välstånd. Stockholm är ett nordiskt-baltiskt finanscentrum som ger en finansiell kraft åt svenskt företagande och tillväxt.

Flytten innebär också att ett par hundra högkvalificerade tjänster direkt lämnar Sverige. Det påverkar i längden allt som ett huvudkontor ger som en tjänstesektor som sysslar med juridik, IT, reklam, kommunikation och dessutom företagets egen långsiktiga utveckling. Och Stockholm blir några storlekar mindre när det gäller efterfrågan på alla dessa tjänster.

Den höjda så kallade “bankskatten” är en avgörande anledning till Nordeas flytt. Den nya skattebördan var tänkt att innebära runt sex miljarder per år för Nordea från 2019 och för all framtid. Och trots att regeringen hävdar att tanken var att spara pengar för en eventuell risk skulle pengarna (som nu blir 0 kronor) inte sparas utan gå direkt in i statsbudgeten för möjliga utgiftsökningar.

Det kan jämföras med Finland där regeringen har sagt att man ska spara pengarna och helt avskaffa avgiften om sju år. Vad hade man själv valt att göra om man var ansvarig för Nordea i ett sådant läge?

Dagens vänstervridna Socialdemokrater tycks tro att de kan skatta företag hur mycket som helst. Men det finns en gräns för när staten och med det vår välfärd i stället börjar förlora intäkter. Det är dit vi just nu är på väg.

Samtidigt som många oroats över Nordea flytt har ledande socialdemokrater uttryckt sin glädje över nyheten. Det började för ett par månader när Sveriges egen finansminister Magdalena Andersson (S) sade sig se mycket positivt i en Nordea-flytt. Det är att jämföra med om Norrköpings kommunalråd Lars Stjernkvist (S) skulle hota med att höja skatten och sedan se det positiva i att Stadium valde att flytta sitt huvudkontor från Norrköping.

Även Malmös socialdemokratiska kommunalråd har uttalat glädje. Han skrev i ett uttalande att Nordea nu skulle vara “Saknad av ingen”. Det är det som är så farligt med Socialdemokraterna 2017. De förstår inte vikten av företag och tillväxt för ett rikt samhälle och en stark välfärd.

Det går inte att höja skattetrycket utan att det får konsekvenser. Magdalena Andersson (S) kan inte bara bestämma att höja skatten med 6 miljarder per år för Nordea och tro att de bara ska betala det – eller att de ens kan betala det. Företag kommer att söka sig till företagsklimat där de kan växa och utvecklas. Låt oss inte glömma att bakom alla företag finns människor som precis som du och jag agerar rationellt.

Den 30 maj kommer det formella beslutet men Nordea har uppenbarligen redan valt att lämna Sverige. Det kommer att slå mot det svenska företagsklimatet och den svenska välfärden. För utan företagen rullar inte Sverige. När de flyttar är det inget att välkomna utan anledning till ny politik.