Hoppa till innehåll

Varning för rysk desinformation – krönika i Norrköpings Tidningar

  • av

I måndags startade Aurora -17. Det är en av de mest ambitiösa försvarsövningarna Sverige deltagit i under decennier. Övningen är planerad sedan länge och fokuserar på att skydda Europa från en fiktiv invasion i syfte att stärka vår försvarsförmåga. Under samma tid med start den 14 september går den största militära anfallsövningen i det moderna Ryssland av stapeln. Uppemot 200 000 kommer att mobiliseras under Zapad -17 för att öva ett fiktivt anfall mot Sverige och andra grannländer. Trots att risken för rysk desinformation och propaganda är överhängande i denna prövande stund sprider svenska aktörer nu desinformation och påhitt om att det är Europa och USA som provocerar den ryska regimen.

I maj tidigare i år gick den svenska regeringen och försvarsmakten ut och varnade för risken av desinformation i och med Aurora -17. De beskrev hur “Syftet kan vara att sprida en felaktig bild av övningens syfte och inriktning, att skapa oro hos allmänheten och underminera förtroendet för våra myndigheter. Sådan aktivitet kommer att bemötas.”

Nu kan vi konstatera att sådan desinformation har förts fram. Dels av den så kallade Fredsrörelsen som gång på gång hävdat att det är Aurora -17 (som planerades innan Zapad -17) som är en “krigsövning”. Trots att ryska observatörer tillåts delta och övningen är en försvarsövning hävdar de att det rör sig om en provokation mot vår icke-demokratiska granne i öst.

Sveriges Fredsråd, med dess vice ordförande Agneta Norberg, har till exempel sagt att ”Väst har en pistol riktad mot Ryssland” och att ”Ryssland befinner sig i ett strypgrepp” (Hela Hälsingland 2/3). En rörelse som Vänsterpartiets försvarspolitiska talesperson Stig Henriksson associerat sig med. Han har dessutom själv hävdat att det handlar om en provokation mot Ryssland. För en dryg vecka sedan skrev han hur: “Ryssland visar musklerna i och kring sin hemmaplan och Sverige bidrar aktivt till att Nato med USA i spetsen utmanar dem.” (SvD 31/8).

Men problemet går längre upp än så. Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt driver också på för att så tvivel. I linje med den ryska regimens budskap om att Ryssland inte gör något annat än att öva sig mot provokationer från Europa och Nato upprepar Jonas Sjöstedt deras budskap på Twitter: ”Jätteövningar som ryska Zapad och Aurora, provokationer och upprustning ökar spänningen. Vi behöver demokrati, nedrustning och avspänning.”

Den ryska regimen har invaderat Ukraina och Georgien. Ockuperat Krimhalvön och rustat upp i över ett decennium. Zapad är dessutom en anfallsövning som tidigare har använts som förberedelse till krig: Zapad -13 användes för att finslipa planen på att invadera Ukraina, vilket sedan skedde 2014. Men enligt Vänsterpartiet finns ingen skillnad på den och vår. Sjöstedt kan likväl inte avgöra om det är Europa och våra allierade eller Ryssland som utgör ett hot. Det är problematiskt från samtliga perspektiv och utgör ett riktigt säkerhetshot.

Socialdemokraterna låter ett parti som anser Sveriges försvar utgöra ett hot mot freden, och som anser att vi genom att öva vårt försvar provocerar det land som övar invasion och anfall i en mångfaldigt mycket större övning, vara regeringsunderlag. De förhandlar om budget och försvar samtidigt som partiet direkt utmanar svenska intressen. När Sverige ska skydda sig mot desinformataionen gör sig Vänsterpartiet till bärare av den. Litar Stefan Löfven på Vänsterpartiet?