Hoppa till innehåll

Varning för företagarfientlighet – artikel i Borås Tidning

  • av

Nordens största bank ska lämna Sverige. Tisdag nästa vecka väntas det formella beslutet, men redan i fredags kom rapporter om att Nordea bestämt sig för att flytta från Sverige. Den rödgröna regeringens hot om höjda skatter sägs vara den bärande anledningen. Sverige riskerar nu att ta långsiktig skada av Socialdemokraternas politik som tycks allt mer inspirerad av Vänsterpartiet och med det företagsfientlig.
Nordeas flytt är dåliga nyheter av flera anledningar. Den kommer att slå mot Sverige som ett nordiskt-baltiskt finanscentrum och den finansiella kraft det ger till svenskt företagande och tillväxt. Det i sin tur underminerar Stockholm som huvudstadsregion, som i dag är viktig för hela landets förmåga att attrahera forskning, nya företag och med det ökat välstånd.

Den höjda så kallade bankskatten är en avgörande anledning till Nordeas flytt. Den nya skattebördan var tänkt att innebära runt sex miljarder per år för Nordea från 2019. Och trots att regeringen hävdar att tanken var att spara pengar för en eventuell risk skulle pengarna (som nu blir 0 kronor) inte sparas utan gå direkt in i statsbudgeten för möjliga utgiftsökningar.

Socialdemokraternas retorik har i och med diskussionerna med Nordea varit oroande. Finansminister Magdalena Andersson (S) har sagt sig välkomna att banken flyttar ut. I samma föraktfulla anda har hon motiverat skattehöjningar på småföretagare med att det bara drabbar dem ”som hänger på Stureplan” – som om småföretagare mer betecknas av förment champagnedrickande och inte hårt och svårt arbete för att utveckla företag och skapa de jobb som Sverige behöver.

Det är att jämföra med om Borås kommunalråd Ulf Olsson (S) skulle hota med att höja skatten och sedan se det positiva i att Netonnet eller Gina Tricot valde att flytta sitt huvudkontor från Borås.

Den kraftiga vänstergiren i retoriken är allvarlig eftersom den så uppenbart fått grepp om politiken. Men det är inte förvånande. När man kompromissar om principer med ett ytterlighetsparti – som med Vänsterpartiet i företagsfrågor eller Sverigedemokraterna i invandringsfrågor – vinner alltid ytterligheten över principerna, steg för steg. Det är det vi nu hör från Socialdemokraterna: Vinst är stöld.

Det faktum att företaget går med vinst måste innebära att man tar ut ett oskäligt högt pris eller att man lurar konsumenterna. Därför är de ”saknade av ingen”, som Malmös kommunalråd Andreas Schönström (S) sade om Nordeas flytt, utan tvärtom välkomnas det när de flyttar utomlands.

Dagens vänstervridna socialdemokrater tycks dessutom tro att de kan beskatta företag hur mycket som helst. Men det finns en gräns för när staten, och med det vår välfärd, istället börjar förlora intäkter. Det är dit vi är på väg.

Den 30 maj kommer det formella beslutet, men Nordea har uppenbarligen redan valt att lämna Sverige. Det kommer att slå mot det svenska företagsklimatet och den svenska välfärden. För utan företagen rullar inte Sverige. När de flyttar är det inget att välkomna utan anledning till ny politik.

Gunnar Hökmark (M)