Hoppa till innehåll

Värna den fria rörligheten- Artikel Norran

Värna den fria rörligheten

Jag vill att svenskar, polacker och spanjorer ska kunna studera, jobba och driva företag i det land där den enskilde ser möjligheter och sin framtid.

Den fria rörligheten är EU-samarbetets grundbult. Den har gjort det lättare – och möjligt – för såväl svenskar, som för polacker och spanjorer att studera, driva företag och jobba i andra länder än det man föddes i.

Det är en fantastik chans för alla de individer och familjer som ser möjligheter i andra länder. För de flesta studenter är det till exempel i dag en självklarhet att kunna åka på något av EU:s utbytesprogram (som Erasmus) eller att söka jobb hos ett företag i ett annat medlemsland.

Dock riskerar den fria rörligheten inom EU, med alla möjligheter den ger oss, att begränsas. Vi ser hur främlingsfientliga rörelser i Europa växer samtidigt som andra politiska partier vill inskränka den fria rörligheten och göra det svårare för människor att komma till Sverige.

Den agenda som dessa grupper försöker etablera gör det inte bara svårare för människor att komma till Sverige, den gör det också svårare för alla de svenskar som vill förverkliga sina drömmar i ett annat land.

Främlingsfientlighet och nationalism ska motverkas genom att dess felaktiga föreställningar bekämpas, inte genom att man gör deras problem till sitt och allas. Den socialdemokratiska skrämselpropagandan om invandrare som skulle översvämma Sverige och dumpa löner var falsk.

Socialdemokraternas Europaparlamentariker Marita Ulvskog sa i riksdagen 2008: ”Vi vill inte ha en armé av låglönare som turnerar genom EU:s medlemsländer och tvingas bjuda ut sig till lägre lön, sämre och farligare villkor därför att EU och den här regeringen inte är beredda att slåss för ett utstationeringsdirektiv, eller för en sammansättning av den nya EU-kommissionen som ska väljas, som lovar att se till att fackliga rättigheter går före den fria rörligheten.”

Vi har i dag på en arbetsmarknad av 4,7 miljoner sysselsatta omkring 6 000 utländska löntagare. Dessa har inte dumpat lönerna, de turistar inte, de har motsvarande villkor som svenska löntagare har. Alla undersökningar visar samma sak. Sverige tillhör de länder som under denna tid har haft en positiv reallöneutveckling inom dessa yrkesområden.

Trots detta fortsätter Socialdemokraterna, med LO i spetsen, sin skrämselpropaganda om att invandrare skulle dumpa löner och ta svenska jobb. Skrämselpropagandan leder till en debatt som gynnar främlingsfientliga krafter och leder till krav på nya hinder för den fria rörligheten.

Jag vill inte att LO ska bli den nya tidens gränsvakter, jag vill att svenskar, polacker och spanjorer ska kunna studera, jobba och driva företag i det land där den enskilde ser möjligheter och sin framtid. Liksom jag vill att svenskar fritt ska kunna söka jobb inom hela EU.

Gunnar Hökmark
ledamot av Europaparlamentet och Moderaternas förstanamn vid årets Europaparlamentsval