Hoppa till innehåll

Vårdag i Stockholm

[BILD1] Lördag i Stockholm. En snabb kontroll i går gav vid handen att våren är på väg. Under joggingrundan dök det upp både blå och gula blommor. Jag överlåter till läsarna att avgöra om det var Scilla, gulsippor, påskliljor eller något annat. Rätt svar belönas med en lunch i Europaparlamentet, insändes till gunnar@moderat.se
Slutet av veckan innebar i Bryssel upptakten av förhandlingar med den socialistiska rapportören Eluned Morgan i frågan om den nya [BILD2]elmarknadslagstiftningen, lite avstämning med den svenska representationen i Bryssel kring läget i samma fråga i rådet med slutsatsen att det finns betydande motstånd med en riktig öppning av elmarknaden men också en tydlig majoritet för att göra det, i slutskedet kan frågan handla om det går att finna ett alternativ för de tveksamma som innebär samma trovärdighet på marknaden som lösningar med fullständig separation av ägande och av nät. [BILD3]
På fredagen lämnade jag också in min rapport i det ekonomiska utskottet om den digitala dividenden, som handlar om det nya utrymme av frekvenser som digitala istället för analoga sändningar möjliggör. Där dagens TV-sändningar i dag sänds, i spektrumet, finns också de bästa möjligheterna för framtidens mobila internet.
Fredagen gav också utrymme för lite diskussioner inför det svenska ordförandeskapet i regeringskansliet på samma sätt som vi berörde frågan när Jan Björklund dagen innan besökte Bryssel. I Stockholm och i Bryssel flyter frågorna samman. Det gäller också diskussionen om den svenska försäkringsmarknaden som bokstavligen handlar om vilken effekt beslut i EU kommer att få på de svenska försäkringsbolagen samtidigt som den svenska konkurrensen på försäkringsmarknaden avgör förutsättningarna för finansplats [BILD4]Stockholm och vår möjlighet att hävda oss i Europa.
I veckan kritiserade jag i Dagens Industri den tilltagande marknadskoncentrationen som just nu sker på tjänstepensionsmarknaden som inte bara missgynnar företag och pensionstagare utan också förutsättningarna för Stockholm som vitalt finansiellt centrum.
Men det är bara i Stockholm som vårblommorna ser ut som på bilderna. Svar på frågorna välkomnas.