Hoppa till innehåll

Vänsterpolitiken hotar välfärd och jobb

  • av

Så kunde företrädarna för långivarna inte enas med låntagaren om villkoren för lånen eftersom låntagaren vill låna mer för att finansiera fortsatt överspendering. När den grekiska regeringen lämnat sina förslag till hur underskotten ska kunna minska bygger det till mer än 90 % på skattehöjningar på arbete och företag, vilket innebär att den spiral neråt som den grekiska ekonomin tog när Syriza tillträdde skulle accelerera och ge som resultat ännu snabbare minskning av skatteintäkter. Detta är alla medvetna om, förutom den kommunistledda grekiska regeringen.

Eurogruppens finansministrar kunde inte enas på måndagen, då hade de från början inte ens fått rätta dokument från Aten, de kunde heller inte fatta beslut på basis av de dokument som senare delades ut från den grekiska regeringen. Och när de samlades åter på onsdagskvällen ansågs det att inget hade förts framåt, varför företrädarna för långivarna – IMF, Eurogruppen och Kommissionen – fortsatte förhandla med Tsipras.

Och ut ur detta kom inget annat en fortsatt frustration att den grekiska regeringen är den som minst inser hur allvarligt detta är för Grekland. På basis av nya dokument som skulle överlämnas 11 i dag, vilket blev även detta försenat, kunde något beslut inte komma ut ur det eurogruppsmöte som var tänkt att förbereda regeringschefernas beslut senare i dag. Och nu inleds toppmötet som också handlar om migrationsfrågor men som med nödvändighet kommer att domineras av Greklandskrisen som allt mer kommer att handla om att rädda Grekland från en regering som medvetet väljer att balansera med landets välfärd på ruinens brant. Det är ju självfallet att om nya lån beviljas för att Syriza ska kunna fortsätta underminera den ekonomiska utvecklingen i landet kommer problemen vara än större till hösten.

Det är tragiskt eftersom Grekland fram till Syrizas makttillträde var på väg uppåt, sakta och från en svår situation men likväl i rätt riktning. Nu är landet på väg snabbare och snabbare på väg utför. Kanske kommer till slut en överenskommelse som ingen tror på men hellre sluter för att inte nu se Grekland drivas i ruiner på grund av sin regering. Under tiden kommer tillväxt och framtidstro ytterligare falla samtidigt som gapet mellan intäkter och löpande kostnader växer. Det kan leda till en ”failed state” på Balkan, ett land som kan omslutas av Moskvas maktpolitik men också ett än fattigare land. Den politik som regeringen Tsipras nu genomför hyllades av den svenska vänstern. Nu ser vi resultatet av den politik V påverkar den rödgröna regeringen med. Det är ett stort hot mot sysselsättning, jobb och tillväxt.