Hoppa till innehåll

Vänsterpartiet tillbaka på rutan

[BILD1]Ska Sverige regeras med hjälp av ett parti som anser att det privata ägandet ska upphävas, som under årtionden ansåg de socialistiska diktaturerna i Sovjetunionen och Östeuropa vara människornas befriare och inte förtryckare och som inom sig anser att Lenin – en av 1900-talets folkmördare – bör återupprättas som den store statsman han var?

Det är befängt att frågan inte bara kan ställas utan dessutom är relevant. Socialdemokratin regerar i dag med hjälp av ett politiskt parti som demokrater inte borde ta i med tång. Vänsterpartiets återgång till sina rötter dokumenteras på ett läsvärt sätt i Sydsvenska Dagbladet. Vänsterpartiet har med Lars Ohly släppt varje tveksamhet till att hylla det kommunistiska samhället.

De står också för samma ekonomiska politik och populism som kommunister alltid har gjort. 200 000 nya jobb i offentlig sektor ska ge Sverige ekonomisk tillväxt. Staten ska styra investeringar och produktion. Skatter kan alltid höjas. Det är ett resonemang som kan föras av ett politiskt parti som i grunden vill att samhällsutvecklingen i Sverige ska ske vid sidan om den som sker i Europa och i världen. En gång i tiden sa man nej till medlemskap i EU och ville hellre ha särskilda handelsavtal med diktaturerna i Öst. Liksom man sa nej till medlemskap i EFTA, Europarådet och i stort sett varje internationell sammanslutning som syftat till människors frihet och öppna handel.

Samma revolutionsromantik som man förr projicerade på Sovjetunionen och dess lydregimer präglar hur man i dag ser på världen. Demokratin Israel hotar freden och friheten medan man försvarar Irans rätt att utveckla kärnteknologi, och kärnvapen. I maktkampen mellan Fattah och Hamas stöder man Hamas. Totalitära rörelser och regimer har fortfarande en vän i det svenska vänsterpartiet, bara man säger sig hata USA, förtrycker människors frihet för planekonomiska mål.

Detta parti som hyllade Stalin och vill återupprätta Lenin är det parti som socialdemokraterna utformar sin utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik tillsammans med, liksom den ekonomiska politiken. De drar inte gränsen mot en politisk åskådning som varhelst den uppträder ursäktar förtryck och utmålar demokratin som ett hot mot människorna. Mer allvarligt än så tar socialdemokratin inte sitt ansvar för demokratin. Väljarna bör göra det i höst. Att förpassa dem som samarbetar med demokratins fiender till opposition är i sig själv en insats för demokrati och mänsklig värdighet.