Hoppa till innehåll

Vänsterpartiet och Syriza lever i en parallell verklighet- Replik Expressen

Malin Björks (V) stöd till Syriza visar att hon lever i en parallell verklighet. Det säger mycket om dogmatiken i det tidigare kommunistpartiet i Sverige att man ger sitt stöd till den politik som har orsakat detta, skriver Gunnar Hökmark.

Det viktigaste beskedet i Malin Björks replik om Vänsterpartiets stöd till Syriza är att hon bekräftar att man lever i samma parallella verklighet som den grekiska regeringen. Det har lett till stängda banker, stängda betalningssystem, en stängd ekonomi och ett land i kaos. Det säger mycket om dogmatiken i det tidigare kommunistpartiet i Sverige att man ger sitt stöd till den politik som har orsakat detta.

Grekland har under årtionden överspenderat. Därför tog pengarna liksom långivarna slut.

Det är denna verklighet som har tvingat fram besparingarna, inte EU. Europa har genom avskrivningar av 90 % av de privata lånen, extremt förmånliga nya lån, med räntor lägre än vad långivarna lånar till, mildrat konsekvenserna av åtstramning för att underlätta reformer. Det hjälpte. I höstas visade prognoserna på att Grekland skulle ha eurogruppens högsta tillväxt, från en låg och svår nivå, men likväl på väg uppåt.

Det tog Syrizaregeringen endast en vecka för att vända denna utveckling i en spiral av ekonomisk tillbakagång, förlorat förtroende och förlorade investeringar. Applåderat av svenska Vänsterpartiet.

Nu kommer den verkliga fattigdomen. En stängd ekonomi. Ökade kapitalkontroller. Förstatliganden. Statlig styrning av betalningarna. Greklands framtid beror nu på hur mycket andra vill ta ansvar för ett land där regeringen lever i en annan verklighet.

Och i den finns också Malin Björk och Vänsterpartiet. Hon funderar inte ens på frågan hur det kan komma sig att de länder som fört en politik hon kritiserar har lyft sig ut ur krisen medan det land vars politik hon applåderar går mot fattigdom, statlig kontroll och statskontrollerad ekonomi. Det är något vi känner igen från Vänsterpartiets idealsamhällen genom tiderna.

Är det rimligt att ett parti med denna verklighetssyn har en avgörande påverkan på svensk ekonomisk politik? Den frågan bör Stefan Löfven klargöra. Malin Björk och Jonas Sjöstedt har klargjort var Vänsterpartiet står.

Gunnar Hökmark, delegationsledare Moderaterna Europaparlamentet

http://www.expressen.se/debatt/v-och-syriza-lever-i-en-parallell-verklighet/