Hoppa till innehåll

Vänsterpartiet firar 100 år av förtryck – artikel Aftonbladet 

Det finns bara en partiledare i den svenska riksdagen som entusiastiskt gick med i ett parti som utlovade upphävandet av demokratin och som offentligt och innerligt hyllade diktaturer. I diktaturernas förtryck av frihet och mänskliga rättigheter såg han förverkligandet av ett bättre samhälle. I helgen firade Vänsterpartiet 100 år av förtryck.

Jonas Sjöstedt skriver att Vänsterpartiets historia har präglats av en kamp för bättre skolmat och andra sociala förbättringar. Sanningen är att han gick med i ett parti som öppet stod för att man ansåg att kommunistiska diktaturer befriade samhällen i folkets tjänst.

Det var ingen av dem som reagerade mot förtrycket i Östtyskland, i Sovjetunionen, i Polen eller i Nordkorea. Tvärtom hyllade de ända in det sista sina kamrater i den totalitära rörelsen för deras framgångar för att förverkliga socialismen. När Nazityskland invaderade Norge och Finland kunde partiet i och med Molotov-Ribbentrop-pakten inte förmå sig att fördöma invasionen utan stödde detsamma.

Så sent som 1982 fanns partiet på plats när Sovjetunionen firade 60 år av förtryck och död. 1987 skickade partiets dåvarande ordförande Lars Werner ett gratulationsbrev till Nordkoreas diktator Kim Il-Sung för att gratulera honom för “de stora insatser Du under decennier gjort för Koreas arbetarklass”. Det finns otaliga fler exempel. 

Vänsterpartiet har vid ett par tillfällen beklagat sig över sin historia och sagt sig gjort upp med den. Trots det gråter partiets företrädare när diktatorer som Castro dör stilla i sin säng – till skillnad från hans tusentals offer – och hyllar det kollapsande Venezuela där barn svälter ihjäl på första majtåg 2017.

Vi ser även hur partiet har hyllat den grekiska radikala socialismen vår när Syriza tog makten och åter slungade landet tillbaka från tillväxt. Eller hur dem i Sverige vill avskaffa det privata näringslivet inom omsorg och ta över 40 procent av våra vårdcentraler som i dag är privata.

Men som sagt, man har gjort upp med sin historia. Så när Jonas Sjöstedt skriver om den säger han att den handlar om allt från gratis skolmat till förbud mot asbest. Inte så konstigt eftersom kommunister alltid har lovat att allt ska vara gratis. Hundra år med kommunistisk politik, hyllande av diktaturer världen över, stöd till massmördare, krav på revolution och proletariatets diktatur, partiprogram till stöd för den planekonomi som svalt ihjäl människor och stöd till massmördare talar sitt eget tydliga språk.

Vänsterpartiet sitter så fast i sin kommunistiska historia att man inte ser den ofrihet man kämpat för. Jonas Sjöstedt har inte gjort upp med någon av de uppfattningar som ledde honom in till medlemskap i ett parti som präglades av entusiastiskt och revolutionärt diktaturkramande. Det är det vi ser 100 år senare.