Hoppa till innehåll

Vänsterns extremism hotar vår demokrati – artikel i Aftonbladet

  • av

Brända bilar och bensinbomber. Skadegörelse för hundratals miljoner. Under helgens G20-möte hamnade tyska Hamburg under belägring när ett par tusen våldsbejakande vänsterextremister intog staden.

I Tyskland har nya samtal startat om hur man ska mota extremismen. Nu behöver det även tas på allvar i Sverige.

Situationen i Tyskland var mycket allvarlig. 476 polismän skadades när de försökte hålla Hamburg säkert. De använde vattenkanoner mot hämningslösa extremister beväpnade med bensinbomber och gatstenar. Affärer plundrades och brandrök låg tungt över staden.

Totalt kallades 20 000 poliser till Hamburg, vilket är fler än det totala antalet svenska poliser.

Nu har politiker från både socialdemokratiska SDP och konservativa CDU gått samman och börjat tala om behovet av en databas över vänsterextrema.

Samtidigt har den svenska rapporteringen givit en direkt felaktig och vilseledande bild av våldets orsak och verkan.

I Dagens Nyheter stod det att det var ”kriminella och inte ska placeras på någon höger-vänster- skala” och i Ekot beskrevs en situation där båda sidor hade skadade och hur ”polisens och demonstranternas version om vem som gick till attack skiljer sig förstås åt”. Samtidigt har socialdemokrater skrivit på Twitter att det inte är vänsteraktivister utan ”kriminella”.

Det är en sorglig eftergift till vänsterns våldsromantik och ett felaktigt sätt att beskriva attacken i Hamburg på det demokratiska samhället av över tusen radikala vänsteraktivister.

En bättre bild förmedlar de tyska respekterade tidningarna Die Welt och Frankfurter Allgemein, FAZ.

Hamburg beskrivs med hårda ord som en stad som befann sig under attack med skräckslagna människor och brinnande bilar. FAZ skapade följetongen ”Mardrömmen i Hamburg” och sammanfattade det vid ett tillfälle med att: ”Under dessa plågsamma timmar var situationen i de utsatta områdena helt ur kontroll. Butiker plundrades, fönster krossade och barrikader brändes.”

Varje artikel är tydlig med vilka som är upphovsmännen. Det är den autonoma vänsterextrema rörelsen.

Den är till sin natur antidemokratisk och utgör ett hot mot vårt samhälle. Den är våldsam, urskillningslös och hämningslös. Det är en extremiströrelse av samma slag som alla andra.

I Die Welt beskrevs extremisterna som “den nya fascistiska våldsvänstern” (7/7) medan båda tidningarna rapporterade om hur de svartklädda extremisterna skanderade ”Krossa Kapitalismen”.

Om man inte förstår kärnan bakom extremism sviker man sitt uppdrag. För då kan man inte mota den.

I Sverige har vi under decennier brottats med detta och så sent som 2001 såg vi hur den extrema vänstern attackerade Göteborg. Oräkneligt antal politiskt aktiva har bara sedan dess hotats eller utsatts för våld av Revolutionära Fronten eller AFA och företagsledare har fått grishuvuden hemskickade.

I Säkerhetspolisens rapport över ”våldsbejakande extremism” från 2013 beskrivs den autonoma vänsteraktivismen som det största hotet mot demokratin i Sverige. Det är inget att sopa under mattan. Tvärtom, vänsterextremism måste tas på det fulla allvar som det kräver.

Vi vill inte att våra barn värvas till denna extremistiska sekt och vi har ett ansvar att skydda vårt samhälle och vår demokrati från dess gissel.