Hoppa till innehåll

Vänner att vara stolt över

Under den gångna veckan har parlamentet bland annat röstat igenom en rapport med lagstiftning som reglerar hur förpackningar ska se ut. Det är ett exempel på hur EU-samarbetet inte bör användas. Förpackningar är en del av produkten och måste kunna utvecklas efter olika behov.

Som väl är handlar Europa och samarbetet om större och vikigare frågor. Under torsdagen och fredagen hade jag en besöksgrupp från Stockholms län här i parlamentet. De fick bland annat träffa Tune Kelam, estnisk frihetskämpe under den tiden då KGB och deporteringar var en relevant risk.

Personer som han stod upp för frihet och demokrati när andra vek sig, böjde sig eller samarbetade, eller helt enkelt valde sida med förtryckarna. Det gjorde inte Tune. Han är en vän att vara stolt över. Och det han har arbetat för, ett fritt Estland, ett Estland som är med i det europeiska samarbetet och ett Estland som växer som en dynamisk ekonomi, det är vad samarbetet handlar om och det är vad fler borde förstå. Det handlar om frihet, inte om förpackningsstorlekar.