Hoppa till innehåll

Vad vill de?

[BILD1]På ett torgmöte i dag vid Sergels Torg kunde jag inte låta bli att ställa frågan om det var någon i publiken som kunde säga en sak som miljöpartiet, socialdemokraterna och vänsterpartiet är överens om. Det var faktiskt ingen som riktigt ville svara på det. För alliansens del gäller motsatsen. De flesta vet att det finns en gemensam politik för att utveckla större frihet i vården och en bättre kvalitet, en bättre skola och större möjligheter för eleverna, lägre skatter för inkomsttagare och en politik som prioriterar jobb istället för bidrag.

Nu var jag väl egentligen lite orättvis mot de rödgröna. För de är ju faktiskt överens om höjda elpriser, högre energiskatter, att motarbeta alternativ inom vård och skola ( även om när det gäller just skola miljöpartiet skiljer sig från s och v men det gör inte enigheten större ), samma jobbpolitik som gett en historiskt hög arbetslöshet i högkonjunktur och fortsatta politiska utnämningar. Så ett litet regeringsprogram har de, även om det för de flesta väljare nog mer är argument för att byta regering.

För socialdemokraterna handlade dagen om andra frågor. Deras stora insats för dagen i valkampanjen var att, om man ska läsasocialdemokraternas hemsida, att attackera borgerlig familjepolitik som stötande nog innehåller valfrihet för barnfamiljerna. Der var enligt deras företrädare ett steg tillbaka och ett slag mot jämställdheten. Socialdemokraternas alternativ framgår inte så mycket klarare än att det ska vara som i dag fast lite mer. För de barnfamiljer och föräldrar som inte tycker det duger är därmed valet enkelt. Hade socialdemokraterna fått som de hade velat hade vi vare sig haft andra barndaghem eller familjedaghem att välja förutom kommunala daghem att välja mellan.

De har nämligen varit emot varje steg för att tillföra alternativ och öka valfriheten. Och varje steg de har drivits tillbaka har de inte vågat ta tillbaka när väl föräldrar har fått pröva valmöjligheterna. Ett parti som reflexmässigt har bekämpat familjedaghem, föräldrakooperativa daghem, personalkooperativa daghem och privata daghem lika mycket som de bekämpade tanken på privat sjukvård och försvarade monopol för radio, TV, tele och flyg är varje förändring ett hot mot allt. Om socialdemokraterna hade fått bestämma hade Sverige 2006 sett ut som på 1960-talet. Och de har inte lärt sig. De fortsätter att bekämpa valfrihet. Det är en av de säkra punkterna i deras regeringsprogram.