Hoppa till innehåll

Vad världen är liten

En dag som inneburit påbörjat arbete med rapport i industriutskottet om reglerna för statliga stöd till allmännyttiga verksamheter. Min rapport kommer att understryka att vill vi ha en utveckling och nytänkande inom viktiga samhällsverksamheter får vi inte undanta dem från konkurrens och nya aktörer. Vi såg en gång hur allmännyttiga verksamheter som televerket var stagnerade verksamheter som fick nytt liv genom konkurrens och nya konkurrenter. Vill vi i Europa ha vitala och konkurrenskraftiga verksamheter som ger medborgarna de bästa möjliga tjänsterna måste vi öppna dem för konkurrens även om det finns allmännyttiga skäl att stödja användningen av dessa tjänster. Ju viktigare en verksamhet är för medborgarna desto viktigare att vi har konkurrens och kundorientering.

I det stora hänger självfallet frågan om skuldkriserna över de flesta diskussioner här i Strasbourg som också kan ses som ett alternativt Visby. Även här finns lobbyister, intresseorganisationer och journalister blandade med politiker av olika slag, I går presenterade den polske premiärministern Tusk det polska ordförandeskapets planer. Mest intressant var hans tydliga hållning mot de länder som säger sig värna Europa men som samtidigt urholkar det som bör vara gemensamt, som öppna gränser och en inre marknad. Han riktade sig inte minst mot Danmark, men framförallt mot Tyskland, Frankrike och Italien som alla vill säga sig vara de mest europeiska men som allt som oftast låter introverta politiska strategier ta över det som borde leda till mer öppenhet.

Och så är det, de som säger sig vilja mest Europa är ofta de som säger sig vilja ha mest pengar till EU, för att transferera vidare samtidigt som man motverkar öppna gränser för människor eller handel.

Noterar för övrigt att Håkan Juholt är irriterad över att han blir angripen, att Lars Ohly vill ha en europeisk beskattningsrätt i tron att man klämmer åt banker när man beskattar transfereringar. Kanske kan någon tala om för honom att elskatter inte drabbar elen och bilskatter inte bara bilar. Och kanske kan någon tala om för Juholt att om man går emot sänkta skatter för löntagare så blir både de som är löntagare och skattesänkare irriterade över att han vill ta över en större del av välfärden i sina händer.

Även om avståndet mellan Visby och Strasbourg är betydande är det slående att både här och där finns de som vill styra över andras välfärd och höja skatter för att själva kunna styra mer. Tänk vad världen är liten.