Hoppa till innehåll

Vad var det Åkesson egentligen sa? – gästledare i Svenska Dagbladet

  • av

Vad var det han sa?

Jo, Jimmie Åkesson sa i Aftonbladets partiledardebatt att han håller öppet för om han ska rösta nej till Stefan Löfven eller ej, det vill säga om han faktiskt ska stödja regeringen att sitta kvar.Denna oklarhet är valrörelsens tydligaste besked. En röst på SD kan inte bara leda till att de rödgröna blir större än Alliansen utan också till att den rödgröna regeringen genom sverigedemokratiskt maktspel sitter kvar. Det innebär att Åkesson leker med en tanke som skulle innebära hans egen decemberöverenskommelse.

I ivern att spela maktspel mot alliansen föredrar han att ge fri väg för Stefan Löfven att fortsätta regera. Det vore en triumf inte bara för Socialdemokraterna utan än mer för MP och V. Deras agitation mot privat företagande skulle få fortsatt genomslag i det svenska samhället. Vänsterpartiets krav på att Sverige ska lämna EU och att vi ska säga nej till samarbete med Nato skulle få ökat stöd genom SD.

Det är ett Sverige som skulle stå ensammare i en tid då Europa behöver ett starkt samarbete för att stå emot rysk maktpolitik och aggression men också ett Sverige som samtidigt med högre skatter på företagande och arbete skulle riskera att hamna utanför den gemensamma marknaden.

Vänsterpartiets förmåga att driva socialdemokraterna tillbaka till gammelkommunistisk retorik om att vinst är stöld och att övervinster ska straffas ökar risken för vad en socialdemokrati i korstrycket från MP, V och SD kan tilllåta sig.

Riskerna är betydande men det som är helt klart är att om SD stöder Löfven att sitta kvar så kommer samma passiva politik mot kriminalitet och hederskultur fortsätta, hindren för nyanlända att komma in på arbetsmarknaden kommer stå fast, samtidigt som migrationspolitiken kommer att förlora varje förmåga att låta en stram invandringspolitik baseras på rättsstatens regler. Åkessons stöd till Löfven blir ett passivt stöd för Vänsterpartiets och Socialdemokraternas budgetpolitik och fortsatta skattehöjningar mot hushåll och företag.

En röst på SD innebär inte bara att alliansen kan bli mindre än de rödgröna, den kan också innebära ett passivt stöd till de rödgröna, bara för att visa sverigedemokratisk makt. Det kan stärka Sverigedemokraternas känsla av makt men konsekvenserna för det svenska samhället och Sveriges förmåga att stå starkt i världen blir stora. Åkessons otydlighet var valrörelsens tydligaste besked. En röst på SD kan vara ett stöd för Löfven. Det var det han sade.