Hoppa till innehåll

Vad valet i Georgien handlar om

I morgon val i Georgien. Det är ett land som genom sin reformprocess har imponerat och förskräckt. Imponerat eftersom den ekonomiska och politiska utvecklingen i landet har lyft det från en utveckling som präglar dess omvärld och som gjort det till en snabbt växande ekonomi. Förskräckt eftersom just denna utveckling har frigjort landet från ett beroende den politiska och ekonomiska kontroll som Ryssland vill hålla över sina grannar.

Rysslands krig mot Georgien var en konsekvens av många års medveten politisk och ekonomisk destabilisering. Det är Georgiens ökade oberoende till rysk maktutövning som gjort Georgien till ett hot mot rysk dominans i regionen. Den ryska destabiliseringen har fortsatt, bland annat genom en olaglig ockupation av Sydossetien och Abchassien och genom stöd till politiska krafter som vill föra tillbaka Georgien till den ryska maktsfären.

I denna maktkamp är Georgien David mot Goliat. Och Goliat är den ryska makstrukturen. Mot den bakgrunden är det allvarligt att så få ser dessa hot och väljer att lägga skulden på Georgiens vilja till oberoende. I konfrontationen mellan Putin och Shakasvili, landets president lägger många skulden på Shakasvili och inte på den Putin som i åratal planerat för att underminera demokratin och självständigheten i Georgien. Skulle Georgien på nytt falla under ryska vingar kommer det påverka en hel region av stater i östra Europa. Georgien riskerar samma utveckling som Ukraina om nu ryska pengar vinner valet åt en närstående till Putinregimen. Det är vad valet i Georgien i morgon handlar om.