Hoppa till innehåll

Vad som vore bra för USA

Michelle Bachman kommer med stor säkerhet inte bli amerikansk president och knappast heller republikansk presidentkandidat. Men hennes seger i provvalet i Iowa, oavsett vilka synpunkter man kan ha på det, sätter en agenda som kommer att påverka även andra republikanska presidentkandidater. Och det är en agenda som skapar ett svagare USA, mer dogmatiskt och världsfrånvänt och mindre framtidsinriktat och öppet mot omvärlden.

På det viset kan sägas att hennes seger var en seger för dem som vill ha den låsning i det politiska systemet som vi såg dagarna och veckorna innan budgetuppgörelsen inför skuldtaket. Ett USA som inte förmår att hantera sin budgetsituation och som ställer sig främmande kring världen bortom det egna landets gränser blir ett svagt USA. Inte minst eftersom världen utanför USA i dag är mycket större vad gäller ekonomisk styrka och betydelse än den var för bara 10 år sedan.

Kanske kan Bachmans seger öppna vägen för de republikaner som vill sätta en annan agenda som en markering mot dogmatiken. Det vore bra för USA och den fria världen.

Bloggar: Amerikans politik, Amerikansk politik #2, Johan Ingerö.