Hoppa till innehåll

Vad är det för fel på Småland?- Slutreplik Barometern

I förra veckan skrev jag i Barometern att jag vill se Europa som ett företagsamt Småland. Jaga förordade avregleringar, mindre krångel och minskad byråkrati.

 

Men min artikel retar upp Johan Danielsson, fackets hopp till EP-valet, som kallar det ”regelförenklingsfrenesi”. Mina krav på avregleringar och minskad byråkrati är tydligen hotfulla för socialdemokraterna.

 

Danielsson hittar på att jag skulle vara emot svenska kollektivavtal och att EU:s inre marknad underlättar för oseriösa företag.

 

Men Danielsson har fel. Jag försvarar ständigt den svenska modellen genom att motverka EU-regleringar av arbetsmarknaden och t ex krav på minimilöner, som Danielssons partikamrater driver i Europaparlamentet. Den inre marknaden underlättar inte för oseriösa företag utan har lagar och regler mot dem.

 

Jag vill däremot inte göra kollektivavtal obligatoriska på den svenska arbetsmarknaden, vi skall behålla vår frihet att organisera oss och att avstå om vi inte vill det. Jag vill därför inte att fackets rättigheter skall gå före allt annat, på bekostnad av medborgarnas frihet, jag tycker att den balans vi har på den svenska arbetsmarknaden i huvudsak är rimlig. Och det skulle bli sämre om EU lade sig i hur det fungerar i Sverige.

 

Och jag anser inte heller att avreglering och minskad byråkrati går ut över arbetsmiljö eller arbetsvillkor. Vi ska ha samma skyddsnivåer men gärna med mindre byråkrati och krångel. Avreglering innebär alltid ökad dynamik, nya möjligheter, nya jobb och högre välstånd. Och av tillväxt och välstånd följer just bättre arbetsvillkor och bättre arbetsmiljö

 

Jag förstår inte vad Danielsson tycker det är för fel på Småland?

 

Gunnar Hökmark, vice ordförande i Europaparlamentets största partigrupp, EPP-gruppen, och moderaternas förstanamn vid årets Europaval.