Hoppa till innehåll

Utvecklingen i Östra Europa

Dagen har ägnats åt diskussioner om utvecklingen i Europas grannskap. På en arbetsgrupp diskuterade vi utvecklingen i Georgien och Makedonien. I vår utrikespolitiska samordning Europas svar på händelserna i Georgien, i vårt presidium parlamentets reaktion och med EPP – kommissionärerna i kväll det övergripande mönstret och politiken för det Östra partnerskapet. Och det saknas inte utmaningar.

I dag föll den liberala Europainriktade regeringen i Moldavien. Och ut ur det förflutnas mörka skuggor träder kommunisterna som får stöd av parlamentsledamöter som på olika sätt har tubbats att hoppa av. Det är efter konflikter och korruptionsaffärer som denna regering nu faller samman. Kanske kan en ny regering nybildas, annars blir det den gamla tidens makthavare med sin dominans i gamla affärsintressen och säkerhetsstrukturer som tar över. Och därmed faller i så fall ytterligare ett land för den destabilisering som ryska intressen ägnar sig åt.

I Georgien fortsätter demokratins förfall utan att så många reagerar. Och i Vitryssland är diktaturen etablerad och i Ukraina är diktaturen på undantag. I Armenien rysk trupp som stabiliserar ett land som inte bjuder några överraskningar när man går till val.

En gemensam nämnare är affärsintressen och oligarker som har tjänat stora pengar i gränslandet mellan stat och privat, när statliga företag har privatiserats till närstående och när ljusskygga intressen har kommit att dominera politikens sammanträdesrum. En annan gemensam nämnare för detta är den sammanblandning av politik, stat och privata förmögenheter som präglar den ryska regimen och vars väljarstöd utvecklas genom nationalism.

Den skapar gränslösa nätverk och grupperingar som är varandras fiender om makt och monopol men också allierade mot demokrati och rättstat. Den arbetar genom företagsköp, korruption, kriminalitet och våld men också genom militär närvaro och väpnade hot. Den utsätter länder som Bulgarien och Rumänien för utmaningar men påverkar också utvecklingen på Västra Balkan liksom den påverkar de politiska förutsättningarna i våra baltiska grannländer.

Det är en sorglig utveckling som måste vändas, inte minst eftersom så stor del av dessa länders befolkningar vill vända sig till Europa. Och det blir en av Europeiska unionens viktigaste utmaningar att bidra till.