Hoppa till innehåll

Utsikterna varierar

[BILD1]Utsikterna varierar. Morgonen började för min del på Sandhammaren efter en vacker hösthelg, något som dock inte ändrar min uppfattning om hösten som sådan, och fortsatte med tåget till Kastrup där en helt annan utsikt mötte. Den på Sandhammaren var bättre.

Det är mycket i Europa som nu kretsar kring fransk politik. Det gäller Sarkozys syn på konkurrens under likvärdiga villkor över gränserna, en öppenhet för jordbruksreform men också hans sätt att beskriva Europas förhållande till hotet om en iransk atombom, där han uttryckte sig för någon vecka sedan på ett tydligare och mer kompromisslöst sätt än tidigare europeiska ledare.

Det förstärktes av att hans utrikesminister mer direkt nämnde den militära optionen, något som sedan har blivit något nerflaggat. Men även Sarkozys syn på den europeiska centralbanken har varit öppenhjärtig och aggressiv, om än kanske inte med samma ordalag som gentemot Iran. Nu riktar ECB-chefen Trichet kritik mot de franska statsfinanserna på ett sätt som många menar är ett svar på attackerna från Sarkozy. Men det understryker likväl att Frankrike har en besvärlig reformprocess att genomföra hemma. [BILD2]

Den har Sarkozy påbörjat med förslag till nya pensionsbestämmelser, arbetsmarknadspolitiska förändringar och ökade incitament att arbeta mer än 35 timmar i veckan. Det är Sarkozys förmåga att genomföra detta som kommer att avgöra hur mycket andra kommer att lyssna till honom. Om han genomför det är det inte helt säkert att budskapet som han vill andra ska lyssna på kommer vara lika protektionistiskt.