Hoppa till innehåll

Ute efter självmål

En tidig morgon i Göteborg och på flyg till Stockholm för vidare möten där. Det blir i dag bank- och finansmarknadsfrågor samt radiospektrumfrågor som dominerar, kanske också någon diskussion kring EU och dess roll i sociala frågor.

Noterar att en av kandidaterna till ny socialdemokratisk partiledare gillar förmögenhetsskatten, ogillar skattesänkningarna för inkomster samt vill höja ersättningsnivåerna i socialförsäkringarna. Veronika Palms erfarenhet av valrörelsen är uppenbarligen att bidragslinjen inte gavs full prioritet av de rödgröna och att det nu är dags med en återgång till den tid som präglades av växande kostnader för sjukfrånvaro.

Som en valanalys är det intressant och det kan vara lätt att känna glädje över en socialdemokrati som skulle gå ut på plan för att göra självmål men så enkelt är det nog inte. Sverige kommer under kommande decennier stå inför nya reformbehov som ställer större krav än så på även oppositionen. En socialdemokrati som går in i en inåtvänd utveckling gör det inte bara svårare för sig själv utan även för den svenska samhällsdebatt som behövs.

Bloggar: Johan Ingerö, Roger Åkesson, Munkhammar, Darell, Lena Asplund, Berglund, Soilander och Pophöger.