Hoppa till innehåll

Utan vinstmöjligheter blir det inget företagande – slutreplik på Aftonbladet Debatt

  • av

LO vill nu sitta på alla stolar samtidigt. I sitt svar till mig hävdar LO:s förste vice ordförande Tobias Baudin att det är helt fel att LO är emot mångfald och valfrihet, att LO tvärtom vill ha mångfald och valfrihet men att vinster inte hör hemma i välfärden.

Vem vill investera och ta risker om man aldrig kan få avkastning på kapitalet? Vem vill pröva nya vägar och erbjuda andra alternativ om man bara riskerar att förlora men aldrig vinna om man är duktig? LO vet naturligtvis mycket väl att utan vinst kan företag inte drivas. Utan vinstmöjlighet blir det inget företagande alls.

Och den grundläggande frågan om varför medborgarna inte ska kunna få välja och byta mellan olika alternativ svarar han inte på. Inte heller varför inte nya verksamheter ska tillåtas växa fram och varför vi inte ska få jämföra.

Just jämförelserna borde intressera LO. Om privata företag kan bedriva verksamhet som är så bra att medborgarna frivilligt söker sig till den borde vi fråga oss vad som är fel i offentlig verksamhet som många väljer bort?

Varför inte börja med en diskussion om vilka krav som borde resas på den offentliga sektorn när privata alternativ med samma pengar kan vara bättre och effektivare?

Kärnan i hög kvalitet är att vi kan välja och byta när vi är missnöjda. När LO infört vinstförbud kan vi varken välja eller byta. Då är vi tillbaka vid offentliga monopol. Det ger varken kvalitet eller trygghet.

Slutreplik i debatten om vinster i välfärden och svar på LO:s Tobias Baudins replik ”Att begränsa vinster är inte extremt, Hökmark”, som publicerades den 13 oktober.

Gunnar Hökmark Vice ordförande i Europaparlamentets största partigrupp, EPP-gruppen