Hoppa till innehåll

Undantagstillstånd i Georgien

[BILD1]I kväll infördes undantagstillstånd i Tbilisi. Efter våldsamma demonstrationer från oppositionen hävdade president Mikhail Saakasjvili att det var ryska underrättelseofficerare som låg bakom oroligheterna och att syftet var statskupp. Oppositionen hävdar att det är korruption som man protesterar mot, och att Saakasjvili bör utlysa ett tidigare val.

Det innebär i vilket fall som helst att Georgien och dess regering nu utsätts för ett betydande tryck och vad som är helt klart är att Ryssland bedriver en destabiliseringspolitik. För en tid sedan släppte man en missil över landet, under lång tid har man använt energileveranser för att skapa oro i Moskva förföljs georgier. Det är helt uppenbart att Ryssland vill att Georgien ska befinna sig innanför den ryska intressesfären och man är beredd att vidta åtgärder för detta.

Det finns betydande risk för instabilitet i denna del av Europas gränsland. Och det som Ryssland är berett att vidta mot sina grannar i Kaukasien är man också beredd att göra på andra håll. Medlemskap i EU ger mot den bakgrunden en stabilitet och trygghet som inte är Georgien förunnat. Grannskap till ett Ryssland som återfaller allt djupare i gammalt tänkande innebär motsatsen. Oavsett vem som ligger bakom dagens oroligheter.