Hoppa till innehåll

Ulvskog och Hedh valde att förena sig med dem som inte stödde avtalet med Kanada

Det finns få länder som måste anses så nära och självklara EU som Kanada. Likväl har tanken på ett handelsavtal mellan EU och Kanada mobiliserat alla traditionella frihandelsmotståndare. I täten har krafter som Le Pen och andra nationalextremistiska rörelser gått tillsammans med de kommunistiska restpartierna i Europaparlamentet. Skälet är enkelt. De hatar fri handel och öppna gränser.

Så ser också Putins och Trumps politiska agenda ut. Det handlar om att söndra och dela, om att motverka ekonomisk integration och stabil ekonomisk utveckling. Inte ens Sverigedemokraterna, som brukar vara emot EU-avtal och friare handel, röstade emot utan för.

De svenska miljöpartisterna röstade däremot emot nej liksom Vänsterpartiets ledamot i den kommunistiska gruppen nämligen Malin Björk. Dessa partier har alltid varit emot alla handelsavtal som har diskuterats. De har konsekvent bekämpat handel och förutsättningar för ekonomisk utveckling i den befängda tron att det är bra för miljö, välfärd eller sysselsättning. Isolationismen och slutenheten som de står för är det främsta hoten mot en bättre miljö och ekonomisk utveckling. Deras politik står i en direkt konflikt med den globala ekonomiska utveckling som har besegrat fattigdom steg efter steg i den fattiga världen.

Anmärkningsvärt är att socialdemokraterna Marita Ulvskog och Anna Hedh avstod. Det var i denna omröstning samma sak som att rösta nej. Kan man inte sluta avtal med Kanada kan man inte sluta handelsavtal med någon. Det är inte bara i USA som isolationister underminerar internationellt samarbete.