Hoppa till innehåll

Ukraina på kanten

Situationen i Ukraina närmar sig en allt större osäkerhet. President Janukovitj sjukskrivning i går beror knappas på vare sig förkylning eller plötsligt sämre hälsa utan på en situation som kommit ur hans och regimens kontroll. Och nu lämnas fältet fritt för de krafter som kan och vill ta över. Det kan bli mer kompromissinriktade krafter och det kan, vilket är både mer oroande och sannolikt, lämna utrymme för dem som inte räds att använda mer våld. Anders Åslund reflekterar över situationen på sin blogg.

 

Samtidigt som osäkerheten vuxit i Ukraina har kraven från Moskva på att demonstrationerna måste stoppas ökat. Det som Putin har ansett sig ha vunnit sedan Det östra partnerskapets möte i Vilnius vill han nog inte ge upp utan vidare.

 

Därför kan vi få se ökat våld och ökade ryska försök att genomdriva sin vilja i Ukraina. Och det är en enkel agenda. Demokrati hotar och stör på sikt även Putin medan däremot ett korruptionens och maktmissbrukets broderskap ger ökad stabilitet.

 

Därav att Putin anser att andra inte ska lägga sig i det ukrainska folkets krav på demokratiska val samtidigt som han menar att deras demonstrationer måste tystna, ja vi vet inte vad som kan hända i ett grannland nära oss. Det som sker där kommer däremot att få sin betydelse för oss liksom för andra.