Hoppa till innehåll

Ukraina och Europa

Med gammal sovjetisk lagstiftning har den ukrainska regimen sett till att Julia Timosjenko, den tidigare premiärministern, har blivit dömd till sju års fängelse. Janukovitj-regimen har med detta visat att man distanserar sig från demokratin och ignorerar omvärldens, och Europas, krav på respekt för rättsstat och demokrati.

När nu torsdagens möte mellan EU-kommissionens ordförande och Europeiska rådets ordförande van Rumpoy ställdes in på grund av detta kan det inte ha kommit som någon överraskning för den ukrainska regimen. Nu skjuts frågan om ett frihandelsavtal på framtiden. Och nu ställs den ukrainska regimen inför frågan om det är viktigare att bli av med en oppositionsledare än att bidra till den ekonomiska utvecklingen och respekt från andra länder. Än så länge har regimen visat att den valt det första. Det återstår att se vad som blir valet på längre sikt.

Efter en dag med bland annat seminarium kring de baltiska staternas återvunna frihet 1991 är det lätt att inse vikten av att låta försvaret av principer och rätt vara långsiktigt.