Hoppa till innehåll

Ukraina ingår i en struktur där ingen kan fly sitt ansvar- Artikel Expressen

Det finns en viktig erfarenhet från de senaste månadernas kraftmätningar i Ukraina. Mörkrets krafter får sin styrka i mörkret, när de slutna rummen blir plats för beslut som ingen kan övervaka. Demokratins krafter stärks när konflikter och maktmissbruk får ljus på sig.

Det finns ingen tvekan om att president Viktor Janukovytjs regim gärna slagit ner och arresterat dem som demonstrerat mot det plötsliga beslutet att säga nej till samarbetsavtal med EU. Beslutet att ingå ett slutet avtal med Ryssland togs i strid med vad parlamentet tidigare hade beslutat och baserades på maktmissbrukarnas egenintressen.

Därför är det viktigt att inlemma politiker av alla slag i en politisk process som framtvingar den öppenhet och det ansvar som demokratiska institutioner ger. På tisdag öppnar jag i Europaparlamentet mötet med den politiska kommittén för Euronest, det Östra Partnerskapets parlamentariska församling. Där finns företrädare för parlamenten i Georgien, Moldavien, Armenien, Azerbajdzjan och Ukraina.

Det är ett tillfälle att klargöra att Ukraina ingår i en struktur där ingen kan fly sitt ansvar för övergrepp mot de demokratiska rättigheter som ligger till grund för samarbetet. Och det är vad vi kan lova. Stöd till demokratins krafter, uppmärksamhet mot övergrepp och maktmissbruk. Möjligheter till ett djupare samarbete när demokratins regler respekteras. Inte för att påverka Ukrainas framtid utan för att det ska vara Ukrainas folk som styr sin framtid.

GUNNAR HÖKMARK, M, ledamot av Europaparlamentet